AccorHotels jde proti Airbnb, koupí zprostředkovatele krátkodobých pronájmů

Součástí řetězce AccorHotels je i pražský Hotel Ibis

Součástí řetězce AccorHotels je i pražský Hotel Ibis Zdroj: che - che, Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.5)

Největší evropská hotelová skupina AccorHotels se dohodla na koupi britské firmy onefinestay, která zprostředkovává krátkodobé pobytové pronájmy luxusních domů. Francouzská společnost uvedla, že zaplatí za onefinestay 148 milionů eur (čtyři miliardy korun) a do rozvoje jejích aktivit hodlá investovat dalších 64 milionů eur.

Převzetím onefinestay se pátá největší hotelová společnost světa vyrovnává s rostoucí konkurencí internetových zprostředkovatelů pobytových pronájmů v čele s americkou firmou Airbnb. Zároveň si upevní své aktivity v luxusním segmentu trhu. Onefinestay začala působit v Londýně v roce 2010 a nyní nabízí pronájem asi 2600 nemovitostí v Londýně, New Yorku, Paříži a Los Angeles spolu se všemi hotelovými službami.

Onefinestay plánuje s pomocí AccorHotels expandovat v příštích pěti letech do dalších 40 měst v celém světě. Její výnosy by měly během té doby vzrůst na desetinásobek z loňské úrovně zhruba 15 milionů liber (508 milionů korun). Firma zůstane samostatným podnikem v rámci AccorHotels a dál ji bude řídit její zakladatel Greg Marsh, uvedla agentura Reuters.

V únoru AccorHotels koupil 30 procent v americkém zprostředkovateli pronájmů v soukromí Oasis Collections. Získal ale také 49 procent ve firmě Squarebreak, která nabízí luxusní pronájmy ve Francii.