Amazon dál uniká placení britských daní. Utržil miliardy liber

Sklad Amazonu

Sklad Amazonu Zdroj: Anna Vackova, E15

Americký internetový prodejce Amazon za loňský rok zaplatil ve Velké Británii na daních pouze deset milionů liber (asi 335 milionů korun), ačkoli v zemi utržil zhruba 7,3 miliardy dolarů (asi 145 miliard korun). Vyplývá to z dnešních údajů podniku, který nyní plánuje investice v České republice. Nízké daně jsou důsledkem toho, že Amazon většinu svých evropských zisků vykazuje přes nizozemský podnik osvobozený od daní.

Všichni zákazníci Amazonu v Evropě jsou ve smluvním vztahu s jeho firmami sídlícími v Lucembursku, kterým také platí za nakoupené zboží. Tyto firmy pak snižují své zdanitelné příjmy placením poplatků dalšímu partnerskému podniku sídlícímu v Lucembursku, který je osvobozený od daní a stojí na vrcholu firemní struktury Amazonu v Evropě. Společnost Amazon dnes zdůraznila, že dodržuje daňová pravidla všech zemí, ve kterých působí.

Snahy firem o snižování daňové zátěže se staly v Evropě významným tématem. V uplynulých letech se ukázalo, jak se některým velkým podnikům, například americkým internetovým společnostem Apple a Google, daří na některých důležitých trzích platit jen zanedbatelné daně.

Amazon je největším internetovým prodejcem na světě. Firma nyní hodlá postavit distribuční centrum v Dobrovízi u Prahy. Práci by tam mělo najít zhruba 1500 lidí, v předvánoční špičce až dvojnásobek. Společnost původně plánovala také distribuční centrum v Brně, osud tohoto projektu je však nejistý.

Jak funguje sklad Amazonu? Zaměstnanci bojují o zlomky vteřin