Americká vláda má v hledáčku technologické giganty, podezírá je z monopolu

Alphabet, mateřská společnost Googlu

Alphabet, mateřská společnost Googlu Zdroj: Shutterstock

Alphabet, mateřská společnost Googlu
Logo Facebooku na obrazovkách burzy Nasdaq
3
Fotogalerie

Americké ministerstvo spravedlnosti vyšetřuje velké technologické firmy, které podezírá z porušení antimonopolních pravidel. Napsal to listThe Wall Street Journal (WSJ). Ve zprávě ministerstva není jméno žádné firmy uvedeno, podle listu by mohlo jít o společnosti Facebook, Amazon, Apple nebo Alphabet. Vyšetřování je zaměřeno na dominantní internetové vyhledavače, sociální média a online maloobchodní služby.

Ministerstvo se podle WSJ zaměří na okolnosti růstu a na stále větší vliv těchto firem, jejichž aktivity zasahují do nových podnikatelských oborů. Chce zkoumat, jak technologické firmy nakládají s rostoucím vlivem, který je důsledkem stále širší obce uživatelů jejich služeb.

Americký ministr financí Steven Mnuchin mluví v této souvislosti o Amazonu. "Když se podíváte blíže na Amazon, má mnoho výhod. Ničí maloobchodní průmysl napříč Spojenými státy. Není pochyb o tom, že mají omezenou konkurenci," uvedl ministr pro CNBC. "Je dobře, že bylo zahájeno vyšetřování," dodal.

Předem daný cíl vyšetřování nemá, uvádí newyorský deník. Podle agentury AP akci vyvolaly skandály spojené s porušováním důvěrnosti osobních dat na síti. Pátrání může vyústit v detailnější prošetření aktivit některé z prověřovaných společností. Kdy akce ministerstva skončí, není podle WSJ známo.

Ministerstvo spravedlnosti podle amerických médií už koncem května zahájilo přípravu vyšetřování firmy Google, dceřiné firmy společnosti Alphabet, s cílem zjistit, zda neporušuje antimonopolní legislativu. Podle WSJ se do nynějšího vyšetřování zapojuje i Federální obchodní komise (FTC), která minulý týden udělila Facebooku pokutu přibližně pět miliard dolarů (113 miliard korun) za porušení ochrany soukromí.