Americký film Warcraft válcuje česká kina, za víkend měl 124 tisíc diváků

Warcraft

Warcraft Zdroj: Repro polygon.com

V čele tabulky víkendové návštěvnosti tuzemských kin je americký fantasy film Warcraft: První střet založený na sérii počítačových her. Snímek režiséra Duncana Jonese, syna slavného hudebníka Davida Bowieho, za první víkend přilákal bezmála 124 tisíc diváků, kteří v pokladnách kin nechali 18,9 milionu korun. Oznámila to dnes Unie filmových distributorů.

Na druhém místě skončila další novinka, americký horor V zajetí démonů 2, na který se o víkendu vypravilo přes 30 tisíc lidí. Na třetí místo z prvního kleslo nové filmové zpracování Alenky v říši divů: Za zrcadlem. Snímek režiséra Jamese Bobina o nebezpečné cestě, během které musí Alenka zachránit potrhlého Kloboučníka, za tři týdny navštívilo přes 84 tisíc diváků. Čtvrté místo patří animovanému snímku Angry Birds ve filmu. Příběh, v němž vynalézaví ptáci chrání svůj ostrov před záhadnými zelenými vepři, za pět týdnů na držbách vydělal více než 21 milionů korun.

Páté je americké animované pokračování příběhů bojovných plazů Želvy Ninja 2, které za dva týdny o víkendu navštívilo bezmála 28 tisíc diváků.

V první dvacítce víkendové tabulky nejnavštěvovanějších filmů jsou tři české snímky. Na osmém místě je komedie Teorie tygra, jejíž celkové tržby atakují hranici 34 milionů korun. Na šestnácté příčce je film z Valašska s názvem Děda, devatenáctá patří komedii Jak básníci čekají na zázrak.

Tento týden se v tuzemských kinech premiéru objeví obnovená premiéra československé sci-fi Ikarie XB 1, americká komedie Centrální inteligence, animované podmořské dobrodružství Hledá se Dory a americká akční komedie Podfukáři 2.

Malá kina zažívají renesanci, díky digitalizaci je přebírají mladí