Americký McDonald´s ubere dětem hranolky, český zatím ne

Fastfoodový řezezec McDonald´s tento týden oznámil, že sníží ve své nabídce pro děti (tzv. Happy Meals) podíl hranolků o více než polovinu a nahradí je jablky, případně jiným ovocem. Firma tak reaguje na tlak spotřebitelů, aby její dětská nabídka byla zdravější, uvedl server cnbc.com. České děti však o svou porci hranolků nepřijdou, McDonald´s v Česku zatím nic podobného nechystá.

Americký McDonald´s začne změny realizovat v září a v prvním čtvrtletí příštího roku by už měla být „ozdravená“ verze Happy Meals k dispozici ve všech 14 tisících restaurací v USA. Celková energetická hodnota nové dětské porce v USA se udrží pod 600 kaloriemi a změna složení nabídky se neprojeví v ceně.

„O této aktivitě víme, ale zatím se týká pouze USA. U nás Happy Meal není velká platforma, děti jsou pro nás vždy vítaní zákazníci a profilujeme se jako rodinná restaurace. V Česku a na Slovensku nabízíme v rámci Happy Meal mnoho kombinací. O nahrazení hranolků jablky v tuto chvíli neuvažujeme, protože již v nabídce ovoce máme,“ uvedla pro E15 Drahomíra Jiráková, ředitelka komunikace McDonald´s pro Českou republiku a Slovensko. Jako zdravou alternativu k hranolkům český McDonald´s nabízí jogurt s ovocem a Bebe, ananasovou tyčinku nebo ovocný kelímek.

Rozhodnutí McDonald´s v USA udělalo radost dodavatelům jablek. Jde o velký byznys. V loňském roce McDonald´s prodal ve Spojených státech zhruba 220 milionů jídel, píše cnbc.com.

Společnost se neobává ani zhoršení vztahů s dodavateli brambor. „Pokud si myslíte, že by k němu mělo dojít v souvislosti s množstvím hranolků, které prodáváme, bude to mít minimální dopad, pokud vůbec nějaký,“ uvedla mluvčí McDonald´s v USA Danya Proud.