Apple se brání, knižnímu trhu prý naopak prospívá

Čtečka Nook od Barnes&Noble

Čtečka Nook od Barnes&Noble Zdroj: profimedia.cz

Apple popřel středeční obvinění amerických úřadu, že se spolčil s knižními vydavateli a spolu pak udržovali umělé vysoké ceny elektronických publikací. Podle analytiků může na problémech svých konkurentů vydělat Amazon, konkurenční Barnes&Noble ale naopak začal ztrácet.

Většina společností obviněných z kartelu se nejprve odmítla vyjádřit, Apple dnes dosavadní mlčení prolomil. Nařčení „jednoduše nejsou pravdivá“, uvedla firma v prohlášení pro Wall Street Journal (WSJ). Americký gigant tvrdí, že jeho vstup na trh s elektronickými knihami v roce 2010 naopak prospěl zákazníkům, protože narušil monopol Amazonu.

Úřady kromě Applu zažalovaly i vydavatelství Penguin Group a Macmillan. Vydavatelé Hachette Book Group, HarperCollins Publishers a Simon & Schuster přistoupily na mimosoudním vyrovnání.

Americkým kontrolním orgánům vadí, že Apple umožnil vydavatelům ve svém internetovém obchodu iBookstore určovat ceny. Apple se hájí tím, že na stejném principu stejně funguje i jeho AppStore.

Analytici WSJ předpokládají, že Amazon se nyní vrátí k agresivní cenové politice. Firma prodává nejčtenější tituly často i pod nákupní cenou. Barnes &Noble, další konkurent, který se do údajného kartelu také nezapojil, ale něco podobného jako čistě knižní obchod udělat nemůže.

„Amazon si buduje skupinu věrných zákazníků, na nichž může vydělat skrze prodej nejrůznějších výrobků, nejen knih. I když se rozhodnou upevnit pozici v oblasti elektronických knih, mohou se na marže přijít jinde. Barnes &Noble si takový luxus nemůže dovolit,“ vysvětlil analytik společnosti Forrester James McQuivey.

Internetový obchod Barnes &Noble Nook si na trhu elektronických knih drží podíl 27 procent. Pokud ale Amazon začne výrazně zlevňovat knižní bestsellery, bude muset Barnes &Noble buď obětovat část tržního podílu, nebo kopírovat ceny konkurence a tím prohloubit svou ztrátu. Analytici společnosti FactSet přitom očekávají, že Barnes & Noble ve finančním roce končícím 28. dubna vykáže ztrátu 62 milionů dolarů (1,17 miliardy korun). Firma totiž loni mohutně investovala do svého obchodu a vývoje nové verze čtečky knih Nook.