Apple zvýší dividendu a rozšíří odkup akcií

Apple

Apple Zdroj: profimedia.cz

Americká technologická společnost Apple zvýšila ve druhém finančním čtvrtletí čistý zisk meziročně o zhruba 25 procent na 13,8 miliardy dolarů (téměř 300 miliard korun). Společnost také zároveň oznámila zvýšení dividendy a rozšíření zpětného odkupu vlastních akcií.

Tržby společnosti ve čtvrtletí končícím v březnu stouply na 61,1 miliardy dolarů z 52,9 miliardy před rokem. Překonaly tak očekávání analytiků, kteří je podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na 60,8 miliardy dolarů. Odbyt telefonů iPhone vzrostl na 52,2 milionu přístrojů z 50,7 milionu před rokem.

Firma se rozhodla zvýšit čtvrtletní dividendu o 16 procent na 73 centů na akcii. Uvedla rovněž, že na program zpětného odkupu vlastních akcií vynaloží dalších 100 miliard dolarů. "Vracíme hotovost investorům, jak jsme slíbili," řekl agentuře Reuters finanční ředitel podniku Luca Maestri.

Ve druhém finančním čtvrtletí firma nakoupila vlastní akcie za 23,5 miliardy dolarů. Rozsáhlé odkupy akcií podle agentury Reuters signalizují, že Apple po daňové reformě amerického prezidenta Donalda Trumpa převádí do Spojených států většinu svých stamiliardových hotovostních rezerv, které doposud držel v zahraničí.