Číňané se chytrými telefony přesytili, jejich prodeje jsou nejhorší za pět let

Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: profimedia.cz

Čínský trh se smartphony zažil nejprudší propad za posledních pět let. V prvním čtvrtletí letošního roku klesly prodeje chytrých telefonů meziročně o více než pětinu na 91 milionů kusů. Podle odhadů analytiků jsou Číňané přesyceni nekonečnými marketingovými kampaněmi výrobců smartphonů.

Od roku 2013 Číňané každočtvrtleně koupili nejméně 100 milionů chytrých telefonů. Ačkoli experti pokles očekávali, nikdo nepředpovídal, že bude tak enormní, uvádí server CNN.

Pokles prodejů zasáhl osm z deseti nejvýznamnějších producentů mobilů. Samsung prodal v Číně o polovinu výrobků méně než ve stejném období loňský rok. Další velcí hráči jako Gionee a Meizu utrpěly stejný propad. Apple si nevedl o mnoho lépe a sestoupil co do počtu prodaných telefonů ze čtvrtého místa na páté. Společnostem Vivo a Oppo se pak snížily prodeje chytrých telefonů o zhruba 10 procent.

“Vysoká konkurence nutí firmy napodobovat portfolio produktů a marketingové strategie ostatních společností,” uvedl analytik společnosti Canalys Mo Ťia. Podle něj se firmy ale musí soustředit na vývoj rozmanitějších modelů a odlišných funkcí smartphonů spíše než zásobovat již tak plný trh stále stejnými zařízeními a produkovat jen velké množství reklamních kampaní, píše server The Verge.

Trendu se ale vyjímá společnost Xiaomi, které se jako jediné firmě podařilo navýšit prodeje o dvojciferné číslo – prodala 12 milionů smartphonů, oproti nepříliš úspěšnému předešlému roku o 37 procent více.