Babiš otevře restauraci ve Francii. Chce i hotel

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: E15 Anna Vackova

Sluncem zalévané Azurové pobřeží ve Francii láká dalšího českého podnikatele z nejvyšší ligy nejen jako místo pro dovolenou, ale i pro byznys. Miliardář Andrej Babiš otevře začátkem června v obci Mougins nedaleko letoviska Cannes luxusní restauraci Paloma. Investice do stovky restauračních míst s výhledem na město Cannes činí dva miliony eur.

„Máme tam firmu a společníka. Podnikáme ve Francii v realitách. Kupujeme domy, které rekonstruujeme a potom prodáváme. Teď investujeme do restaurace a počítáme i s výstavbou hotelu,“ řekl v rozhovoru pro deník E15 Babiš.

Obec Mougins je mimo jiné místem, v němž přes deset let žil až do své smrti v roce 1973 legendární malíř Pablo Picasso. Vesnice v minulosti přilákala i Jeana Cocteaua, Catherine Deneuveovou, Edith Piaf či Winstona Churchilla.

Côte d’Azur (Azurové pobřeží) nalákalo i řadu známých Čechů. Například skupina CPI Radovana Vítka koupila od britských investorů rozsáhlý rezidenční objekt v Nice Palais Maeterlinck.

Hodlá jej rekonstruovat na luxusní apartmánové domy a následně je prodat. Monacké knížectví si pak jako místo trvalého pobytu v minulosti zvolili například spoluzakladatel holdingu Synot Ivo Valenta, zakladatel později zkrachovalé banky Skala a většinový majitel Pražské správy nemovitostí Václav Skala nebo právník a údajný pražský kmotr Ivo Rittig.
Babišův Agrofert Holding zatím podniká v restauratérství minimálně.

V zahraničí dosud žádnou restauraci neprovozuje. V Česku vlastní tři, na pražském Chodově, v Průhonicích a i s hotelem na farmě Čapí hnízdo v Olbramovicích na Benešovsku.

Jan Hanuš: Masný byznys bojuje o přežití, ustojí to jen velcí

Simona Sokolová: Jsme vizionáři, Olma chce vyrábět vše, co jen lze