Barrandovské ateliéry chystají investice do zázemí, utratí sto milionů

Šéf Studia Barrandov Petr Tichý

Šéf Studia Barrandov Petr Tichý Zdroj: Anna Vackova, E15

„Letos připravujeme nové kostymérny, rekvizitárny a nové haly, ve kterých si potřebuje udělat zázemí zvyšující se počet projektů přicházejících do barrandovských studií,“ uvedl v rozhovoru pro deník E15 šéf ateliérů s pětaosmdesátiletou tradicí Petr Tichý.

Za vyšším počtem projektů jsou podle něj především filmové pobídky pro zahraniční filmaře, kteří mohou dostat dvacet procent z uznatelných nákladů na natáčení v Česku. Pobídky stát zavedl před šesti lety a letos na ně stejně jako loni vyhradil osm set milionů korun.

Investice jsou tak o něco vyšší než loni, kdy činily řádově desítky milionů. „V loňském roce jsme zvelebovali podhoubí areálu. Vzhledem k tomu, že do rozvodů tepla a vody se desítky let příliš neinvestovalo, bylo to zapotřebí,“ poznamenal Tichý. Barrandov Studio provozuje šest velkých ateliérů na Barrandově, další má pak v Hostivaři. Ty nejstarší pocházejí z první republiky a jsou dokonce dřevěné.

Nový ateliér ale firma zatím nechystá. Pokud by však díky pobídkám zahraničních filmařů nadále přibývalo, měla by nová hala smysl. „Těžko investovat stovky milionů do výstavby nového ateliéru, kdybychom věděli, že v nějakém krátkém období budou pobídky zase smeteny ze stolu,“ dodal šéf ateliérů.