Baťa zavírá všechny prodejny ve Švýcarsku, lidé „chodí“ na internet

Prodejna Baťa ve švýcarském Curychu

Prodejna Baťa ve švýcarském Curychu Zdroj: Profimedia.cz

Obuvnický řetězec s českými kořeny Baťa zavírá všechny své prodejny ve Švýcarsku, tedy v zemi, kde má evropskou centrálu. K radikálnímu kroku ho donutily změny ve zvyklostech tamních zákazníků. Stále více nakupují na internetu, a pokud chtějí navštívit kamenný obchod, jezdí za hranice. Na dalších trzích Baťa údajně nic nemění, v Česku naopak hledá nová místa pro obchody.

Kromě konkurence on-linu firma uvedla jako důvod zavření kamenných poboček také příchod dalších módních řetězců na již přeplněný švýcarský trh s obuví. „Plus posun v nákupních zvyklostech švýcarských spotřebitelů směrem k nakupování bot a dalšího zboží ve Francii, Itálii a Německu,“ řekla společnost.

Podle jejího vyjádření se tyto faktory přes největší snahu ukázaly jako příliš zásadní pro udržení poboček. „Následkem toho se Baťa nachází v procesu uzavírání 29 zbývajících prodejen v zemi,“ dodal řetězec, v jehož švýcarských obchodech pracuje 175 lidí.

Management prý hledá cesty, jak minimalizovat sociální a finanční dopady na zaměstnance, které již o konci poboček informoval. Propouštění se netýká ústředí v Lausanne, kde i nadále bude pracovat 30 lidí.

Švýčaři si mohou boty od Bati koupit v e-shopu

Pro působení na dalších trzích nemá švýcarský příklad vliv a firma tam normálně pokračuje. „V České republice neplánujeme uzavírat prodejny. Neustále však probíhá proces optimalizace prodejní sítě a nyní naopak hledáme nové lokace, kde bychom chtěli prodejny otevřít,“ sdělila pro server E15.cz mluvčí českého Bati Kateřina Kaňová. V Česku má společnost síť 70 obchodů.

Ani ve Švýcarsku však značka úplně nekončí. Zákazníci si budou moci koupit zboží od Bati na firemním e-shopu nebo v multibrandových obchodech.

Třicet tisíc zaměstnanců

Obuvnickou firmu Baťa založili sourozenci Anna, Antonín a Tomáš Baťové ve Zlíně v září 1894. Podnik je považován za jednoho z největších prodejců a výrobců obuvi na světě. Vlastní 24 továren a provozuje téměř pět tisíc obchodů v 70 zemí. Celkem zaměstnává přes 30 tisíc lidí.