Bell Trade zatahuje do sporu s Telefónikou český stát

Telefónica (ilustrační foto)

Telefónica (ilustrační foto)

Slovenská firma Bell Trade, která žaluje Telefónicu Czech Republic o 9,7 miliardy korun, zatahuje do celého sporu i český stát. Jednatel a advokát Bell Trade Milan Fulec totiž tvrdí, že při privatizaci tehdejšího Českého Telecomu do rukou španělské Telefóniky se za podobné nároky zaručil stát. Bell Trade totiž tvrdí, že má obří pohledávku vůči Telefónice, o níž se vede právní bitva u slovenských soudů. „Za tou pohledávkou jde regresní nárok ve vztahu k Česku jako státu,“ tvrdí Fulec.

Opačný názor ale má ministerstvo financí. Podle vedoucího tiskového oddělení ministerstva Radka Ležatky je tvrzení slovenského advokáta nepravdivé. „Podle kupní smlouvy ze dne 29. 3. 2005 musí být jakýkoli nárok z porušení uplatněn do 18 měsíců ode dne převodu akcií. Tato lhůta skončila 16. 12. 2006,“ dodává Ležatka s tím, že stát už neručí ani za neevidované pohledávky v době privatizace. Snaha argumentovat státními zárukami ale může být jen součástí strategie Bell Trade.

„Žádné záruky tam nejsou. Bell Trade chce vyvolat u soudů dojem, že Telefónice ve skutečnosti o nic nejde. Je to tlak na soudy ve smyslu: „Rozhodněte v náš prospěch,“ dodává zdroj obeznámený s případem. Samotná Telefónika se ke sporu ani k tvrzením Fulce o státních zárukách nevyjadřuje. „Případ nebudeme komentovat. Telefónica Czech Republic neuznává pohledávku uplatňovanou společností Bell Trade,“ uvedl mluvčí Telefóniky Hany Farghali.

Ministerstvo už s Bell Trade jednalo

O požadavcích Bell Trade na Telefóniku nicméně ministerstvo financí s operátorem jednalo. „V roce 2010 odpovědělo firmě na dopis,“ uvádí Ležatka. V současnosti řeší spor mezi Bell Trade a Telefónikou slovenské soudy. Telefónika podala stížnost k Ústavnímu soudu Slovenské republiky. V současnosti ale již Bell Trade ve sporu zřejmě nefiguruje, protože podle Fulce postoupila pohledávku vůči telekomunikační firmě jiné společnosti.

Důvodem žaloby jsou pohledávky založené na tvrzení, že tuzemská telekomunikační společnost (tehdy její předchůdce Český Telecom) uzavřela v roce 2002 smlouvy s firmou RVI na projekty v oblasti informačních technologií. „Byla tam plnění, která se měla uskutečnit v letech 2002 až 2012,“ uvedl Fulec. Konkrétně mělo jít o Projekt Radnice Online a Projekt koncové terminály.

Firma RVI sice v březnu 2003 zkrachovala, ale s podivnými pohledávkami vůči Telefónice se přesto čile obchodovalo. Přes kolečko předprodejů se nárok dostal přes Kypr až ke slovenské firmě Bell Trade. Následně začala řada soudních sporů, které dosud neskončily.