Bendl chce audit hospodaření Budvaru

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) chce, aby se ještě letos uskutečnil audit hospodaření národního podniku Budějovický Budvar. „Chci audit, podívat se na to, jak tam věci fungují,“ řekl v rozhovoru pro deník E15 Bendl. Konkrétní důvod pro audit či podezření z pochybení v pivovaru nemá. „Je to národní podnik, spadá pod ministerstvo a kontrole se čas od času nevyhne nikdo,“ řekl.

S Budvarem, který předloni i přes pokles pivního trhu a tržeb zvýšil čistý zisk o čtvrtinu na 174 milionů korun, má ještě jeden plán. Chtěl by, aby ještě letos skončily mimosoudní dohodou vleklé spory o značky s americkým AnheuserBusch. Ty jsou jedním z důvodů, proč nelze státní podnik přeměnit na standardní akciovou společnost. Transformace by mohla být předstupněm případné privatizace Budvaru, o níž se občas spekuluje. „Bude třeba se zaměřit na dokončení sporu, bude-li možno dohodou, abychom mohli pivovar alespoň transformovat na akciovou společnost,“ uvedl Bendl.

Budějovický pivovar informuje o výsledcích ministerstvo i dozorčí radu čtvrtletně, auditem procházejí celoroční výsledky. Informace o chystané kontrole podnik zatím nemá. „Rozhodnutí o zahájení auditu ale budeme samozřejmě respektovat, neboť audit je standardním nástrojem výkonu vlastnických práv,“ řekl mluvčí Budvaru Petr Samec. Ukončit spory s AB smírem se podle Samce v několika zemích skutečně podařilo, například na Kypru, v Hongkongu či Irsku. Vždy se ale jednalo o státy, které nejsou ani pro jednu stranu klíčovým odbytištěm. „Oba pivovary se od roku 1991 pokoušely dosáhnout také globální známkoprávní dohody. Ani čtyři kola jednání ale nevedla k oboustranně výhodnému výsledku,“ podotkl mluvčí.

Rozhovor s Petrem Bendlem čtěte ve čtvrteční E15