Benzině výrazně klesl zisk, záchranu vidí v občerstvení

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Největšímu provozovateli tuzemských čerpacích stanic Benzina klesá zisk, a firma proto letos plánuje výrazně rozšířit nabídku občerstvení na svých pumpách. Čistý zisk Benziny se loni snížil o zhruba 100 milionů korun z předloňských 267 milionů korun, řekl šéf společnosti Martin Durčák. Za poklesem je podle něj zejména snížení spotřeby pohonných hmot.

Sestupný trend chce letos Benzina alespoň částečně kompenzovat vytvořením 50 nových restaurací s rychlým občerstvením Stop Cafe na svých pumpách. U dalších 38 čerpaček bude občerstvení výrazně modernizovat. Občerstvení Stop Cafe je založeno na stejném konceptu jako u čerpacích stanic Orlen, mateřské firmy Benziny, v Polsku.

„Gastronomie pomáhá zatraktivnit čerpací stanice a má velký význam pro jejich provozovatele. Umožní jim vydělávat a Benzina těmto čerpacím stanicím pak nemusí posílat tolik peněz,“ řekl Durčák. Benzina zahájila loni zkušební transformaci sedmi čerpacích stanic do podoby pump Orlen a Star a přeměna se podle Durčáka vydařila zejména v oblasti občerstvení.

Výrazně negativní vliv na hospodaření Benziny má ale již několik let postupné snižování tuzemské spotřeby pohonných hmot. Spotřeba benzinu se od roku 2007 snížila o 15 procent, loni činila 1,78 milionu tun. Souvisí to s obměnou vozového parku na dieselové motory a také novými benzinovými auty s nižší spotřebou. Rostoucí ceny také nutí domácnosti více šetřit na spotřebě paliv. Spotřeba nafty od roku 2007 klesla o 1,5 procenta. V loňském roce spotřeba nafty spíše stagnovala na čtyřech milionech tun.

Durčák upozornil, že navzdory poklesu spotřeby pohonných hmot stoupá každoročně počet nových čerpacích stanic, veřejných je přes 3700. Hlavní provozovatelé jako Benzina, OMV či Shell však mnoho nových pump neotvírají. „Nejvíce rostou čerpací stanice s vymezeným přístupem a prodejem,“ uvedl Durčák.

Takové stanice jsou většinou v areálech soukromých firem, ve stavebních dvorech či na zemědělských farmách. Celkem jich existuje kolem 400. K nim se však většinou nedostanou kontroloři České obchodní inspekce a kvalita jejich pohonných hmot může být nedostatečná, čímž se podle Benziny zhoršují podmínky na trhu.

Benzina chce letos zpestřit svou nabídku také tím, že bude prodávat stlačený zemní plyn (CNG). V březnu zprovoznila první svou plnicí stanici v Brně. „V blízké budoucnosti budou kapalná paliva v dopravě stále dominovat, v roce 2020 očekáváme jejich podíl kolem 92 procent spotřeby energie. Postupně nás však čeká symbióza s alternativními druhy paliv, a to zejména CNG,“ uvedl ředitel Benziny pro jakost Václav Loula.

Před rokem také Benzina zprovoznila svou první samoobslužnou čerpací stanici Express 24 ve Vysokém Mýtě. Letos plánuje otevření další a v příštím roce jich chce mít již zhruba deset.