Bontonland se po ztrátových letech přehoupl do zisku

Lešek Wronka

Lešek Wronka Zdroj: E15 Anna Vackova

Jeden z největších tuzemských distributorů hudby, Bontonland Leška Wronky, se loni po třech letech ztrát přehoupl do zisku, byť mírného, ve výši necelého milionu korun. Ještě v roce 2013 přitom ztráta činila hrozivých osmnáct milionů. Zisku firma loni dosáhla i přes pokles tržeb o osm procent na 216 milionů korun.

„Díky těsné spolupráci se všemi hlavními dodavateli se společnosti dařilo snižovat své závazky. Zlepšili jsme provozní náklady, soustředění na vysokomaržové produkty pak přineslo i navýšení obchodní marže,“ uvedl ve výroční zprávě Wronka.

Ztráty z posledních let přitom byly již tak vysoké, že majitel musel přede dvěma lety snížit základní kapitál o více než 18 milionů na pouhé dva miliony a peníze použít právě na pokrytí ztrát z předchozích let.

Pokles tržeb v loňském roce způsobilo zejména lednové uzavření prodejny v obchodním centru v pražských Letňanech a konec obchodu v brněnské Vaňkovce o dva měsíce později.

Hospodaření BontonlanduHospodaření Bontonlandu | E15

„Důvodem uzavření byly neakceptovatelné podmínky pro prodloužení nájemních smluv ze strany pronajímatelů,“ podotkl Wronka. Snížení tržeb ale kompenzovalo otevření nové prodejny v olomoucké Šantovce a zahájení prodeje v Neoluxoru na pražském Smíchově.

Pokles tržeb se týkal kamenných prodejen, neboť v souladu s trendy se část zákazníků přesouvá na internet. E-shop Bontonlandu tak naopak zaznamenal růst tržeb. Na příjmy měl pozitivní vliv i prodej klasických vinylových alb, oproti kompaktním diskům dražších.

Těch se loni v Bontonlandu prodalo třicet tisíc – o polovinu více než v roce předešlém. Také pro letošní rok Bontonland počítá se ziskem a růstem tržeb. „Hlavním cílem společnosti je dosažení maximálního možného zisku, a tím zvyšování vlastního kapitálu společnosti, který má v současné době zápornou hodnotu,“ dodal Wronka.