Britský prodejce videoher Game krachuje. České dceři se daří

Microsoft, Xbox 360, Call of Duty, videohry

Microsoft, Xbox 360, Call of Duty, videohry Zdroj: ctk

Britský řetězec prodejen s počítačovými hrami Game Group je v insolvenci. Společnost, která provozuje přes 1200 prodejen ve Velké Británii, Austrálii, Dánsku, Francii, Irsku, Norsku, Španělsku, Švédsku a Česku, doplatila na to, že stále více lidí nakupuje počítačové hry na internetu, místo aby si pro ně došli do kamenného obchodu.

V Česku vlastní Game Group celkem 30 kamenných prodejen. Game vstoupila na český trh v roce 2008, kdy koupila firmu JRC. Od té doby vystupuje pod jménem Game Czech a.s. Insolvence mateřské společnosti českou pobočku ovlivní, ukončení aktivit v Česku se ale neočekává. Pro E15.cz to uvedl ředitel české firmy Lukáš Karel.

Ukončení aktivit v Česku „nepravděpodobné“

„Vzhledem k naší posilující pozici na herním trhu v ČR nezasahuje britská centrála do chodu české pobočky nijak zásadně a na této skutečnosti se nic nemění ani za aktuální situace. O tom, že by situace v mateřské společnosti měla mít negativní dopad na prodejny v ČR, nemáme zatím také žádné zprávy. Ze současné situace Game UK se nabízí několik možných východisek, z nichž některá nás pravděpodobně určitým způsobem ovlivní, ale na to, která varianta zvítězí, si budeme muset počkat. Nejméně pravděpodobné je z mého pohledu úplné ukončení aktivit společnosti GAME Czech,“ uvedl Karel.

Britský řetězec oficiálně čeká na převzetí konkurzním správcem. Tím se pravděpodobně stane PricewaterhouseCoopers, napsal britský Telegraph. Skupina Game už stáhla své akcie z burzy poté, co svým akcionářům oznámila, že jsou bezcenné. V loňském roce akcie Game Group na londýnské burze spadly z 62 pencí na pouhé 2,39 pencí za kus. Game v Británii dluží svým věřitelům 100 milionů liber (asi 3 miliardy korun). Podle informací deníku Financial Times firma uvažuje, že zhruba polovinu svých britských prodejen zavře. Společnost je ve ztrátě už více než dva roky.

Podle britských médií se Game stala obětí měnících se obchodních návyků zákazníků, kteří dávají přednost nákupu na internetu, a také celkovým poklesem maloobchodních tržeb v Británii, kde má firma 600 prodejen.