Britský řetězec Iceland otevře v Česku čtvrtou pobočku

obchod řetězce Iceland ve Velké Británii

obchod řetězce Iceland ve Velké Británii Zdroj: Danrok , CC BY-SA 3.0, wikimedia

Britský řetězec specializovaný na mražené potraviny Iceland otevře příští týden v Česku čtvrtou pobočku. Po Plzni, Kladně a pražských Malešicích se tak stane v pražském obchodním centru Luka. Jedna z největších firem přes mražené potraviny s ročním obratem 79 miliard korun vstoupila na český trh před třemi lety s plánem otevřít až dvě stovky poboček, původní plány se ale zatím nenaplnily.

Nyní se ale tempo budování nových poboček opět přece jen zrychlí. „Do konce roku jsou v plánu ještě dvě nové pobočky. Plán mít desítky poboček byl i dřívějším vedením brán jako dlouhodobý,“ řekla serveru E15.cz mediální zástupkyně firmy v Česku Lucie Piloušek s tím, že firma více prozradí příští týden. V čele české pobočky se také vystřídalo více ředitelů, nyní ji řídí manažer s letitou praxí v mateřské firmě v Británii.

První prodejnu přitom řetězec otevřel v Plzni, ale ta již nefunguje. Důvodem bylo mimo jiné to, že nevyhovovala standardům požadovaným britskou mateřskou firmou. Časem se tak plzeňská pobočka znovu otevře, ale na jiném místě.
Iceland vznikl v roce 1970 ve Velké Británii, kde nyní provozuje 850 prodejen. Působí v několika zemích, do třiceti států exportuje své produkty, má více než 25 tisíc zaměstnanců. Od svého založení v roce 1970 je firma stále pod vedením svého zakladatele Malcolma Walkera.

Do budování vlastní sítě se pustila i konkurence

Do budování vlastních obchodů se v Česku pustil nedávno také jeden z největších tuzemských hráčů na trhu mražených potravin, společnosti Bidvest (dříve Nowaco). První obchod otevřela firma loni v červnu v Praze naproti Masarykovu nádraží. Prodejna přitom sídlí v domě s dlouhou potravinářskou tradicí - sídlí totiž v prostorách, ve kterých se od poloviny třicátých let minulého století nacházelo pověstné lahůdkářství U Linků založené již v roce 1911.

Lahůdkářství, které bylo cílem nejen mnoha obyčejných zákazníků, ale chodívaly do něj i známé osobnosti, bylo v roce 1948 znárodněno. Fungovalo až do počátku devadesátých let, kdy nevydrželo nápor tržní ekonomiky a do prostor se poté nastěhovala banka.