Brnění: Z Česka je blikající panoptikum. 70 tisíc automatů MF povolilo nezákonně

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Jan Racek

"Ministerstvo financí nezákonně povolilo v ČR provozování 70 tisíc z celkem 120 tisíc hazardních přístrojů. Jediný, kdo v současné době navzdory všem hájí hazard odmítá zbavit Česko hazardního ráje, je pouze ministerstvo financí,“ tvrdí Matěj Hollan z občanského sdružení Brnění, které představilo portál Mapyhazardu.cz. Stránky obsahují mapu nepovolených hazardních přístrojů i prezentaci, v čem ministerstvo porušuje zákon.

„Od roku 2007 do roku 2011 Češi vsadili do automatů cca 378 miliard korun a tvrdý hazard zaplatil v tomto období 0,- korun na daních. Vinou masivního porušování zákonů ministerstvo financí změnilo celou zemi v blikající panoptikum a snahou konkrétních úředníků ministerstva je tento stav co nejdéle udržet,“ říká Martin Šuba z Brnění.

Podle Hollana je v Česku nejvíce hazardních přístrojů na světě. Za tuto skutečnost prý nese zodpovědnost MF, které nerespektovalo vyhlášky obcí, ignorovalo zákonnou podmínku nastavit přístrojům limity zaručují, že za hodinu nelze prohrát více než dva tisíce korun a obcházelo ustanovení omezující dobu povolení pro hazardní přístroj na jeden rok. Dalším z porušených částí zákona bylo ignorování míst, kde bylo ze zákona zakázáno hazard povolit, dodal Hollan.

Vláda před třemi týdny uložila MF, aby změnilo správní praxi týkající se nezákonného rozhodování při povolování výherních automatů v obcích. Ministři tak vyřešili spor o hazard, jenž mezi sebou měli ombudsman Pavel Varvařovský a MF. Veřejnému ochránci práv se nelíbilo, že ministerstvo udělilo licence na provoz hazardních her i v obcích, které na svém území výherní automaty omezují obecní vyhláškou.

Nařízení vlády MF uložilo, aby zahájilo s provozovateli hazardních her řízení o odnětí již uděleného povolení k provozu hracích automatů. „U videoterminálů povolených do 1. ledna 2012 se musí doložit narušení veřejného pořádku. U povolení po tomto datu není žádný problém, tam už to upravuje nový zákon,“ řekl před týdnem mluvčí MF Ondřej Jakob. Sdružení Brnění svou činností propaguje prohibici heren a kasin v ČR, reagovala dnes UNASO - Unie herního průmyslu. Skuteční odborníci na veřejnou správu i závislosti podle unie vědí, že prohibice je nejhorší možná regulace, protože poptávka hráčů nezmizí. Buď prý půjdou hrát ty samé hry jako v herně do internetových kasin, z nichž žádné není v ČR povolené a zdaněné, nebo půjdou hrát do černých heren, které na každém místě, kde bude zavedena prohibice, vzniknou. Sdružení provozovatelů centrálních loterních systémů před týdnem upozornilo, že pokud MF pod vlivem ombudsmana zruší vydaná povolení na interaktivní videoterminály, loterijní společnosti v arbitrážích zažalují stát o zmařené investice a ušlé zisky v řádu desítek miliard korun.