Celníci: Pololetní prodej piva propadl o pětinu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Pivovary Lobkowicz

Pivovarníkům se podle prvních dat o prodejích letos nijak zvlášť nedařilo. Přitom je netrápily povodně jako před dvěma lety či loňská nepřízeň počasí. Podle aktuálně zveřejněných dat celní správy o množství piva uvedeného do oběhu klesl objem od ledna do června o celou pětinu na 6,1 milionu hektolitrů. Hlasy z trhu hovoří o tom, že první pololetí nebylo nic extra, byť takový pokles jim přijde příliš velký.

Loni touto dobou se přitom pivovarníci radovali z meziročního nárůstu v pololetí o tři procenta. O negativním vývoji v prvním pololetí může svědčit i to, že dosud konkrétní informace o výstavech nezveřejnila žádná velká pivovarnická skupina s výjimkou Pivovarů Lobkowicz.

Skupina, která v těchto dnech přešla pod nového čínského většinového majitele, oznámila za pololetí mírný nárůst výstavu, přesná čísla ale neuvedla. Samotný Českomoravský svaz pivovarů a sladoven údaje o poklesu nekomentoval s tím, že připravuje vlastní zprávu o výsledcích pololetního trhu, kterou by měl zveřejnit v následujících týdnech.

Celní správa říká, že s ohledem na daňová přiznání a možné jednání mezi správcem daně a plátci se mohou data časem lišit. V takovém případě budou podle mluvčí celníků Martiny Kaňkové aktualizována. „Jednou z možností je právě probíhající řízení u větších pivovarů týkající se měsíců květen, červen a červenec. Další možností může být i jiná volba spotřebitele,“ uvedla Kaňková.

Šancí pro pivovary tak bylo letos zejména extrémně horké léto. V tomto případě se již někteří největší hráči na trhu pochlubili za červenec téměř rekordními tržbami.