Ceny pohonných hmot v Česku dál klesají, za hranicemi je většinou dráž

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: 7 tomas Kubelka

Pohonné hmoty v Česku od minulé středy zlevnily o desítky haléřů a zůstávají nejlevnější za šest let. Cena benzinu Natural 95 klesla o 31 haléřů na průměrných 28,64 koruny za litr. Nafta zlevnila dokonce o 47 haléřů a v úterý stála v průměru 27,68 Kč/l. Vyplývá to z informací společnosti CCS, která ceny sleduje. Při cestách za hranice si čeští řidiči připlatí - pohonné hmoty jsou dražší v alpských zemích i na Slovensku.

Ceny u českých čerpacích stanic jsou nejnižší od přelomu roku 2009 a 2010. Přitom ještě počátkem července byly pohonné hmoty zhruba o čtyři koruny dražší a v roce 2012 se dokonce cena benzinu vyšplhala nad 38 korun a nafta nad 37 korun za litr.

„Pokles cen pohonných hmot u českých čerpacích stanic bude v nejbližších dvou týdnech pokračovat. Do konce roku by mohlo nastat zlevnění o 30 až 50 haléřů,“ řekl analytik Boris Tomčiak ze společnosti Colosseum. Podle něj stojí za poklesem cen přebytek ropy na světovém trhu.

Nejvíc platí motoristé za Natural 95 v Praze, v úterý zde litr stál v průměru 29,48 koruny. V hlavním městě je i nejvyšší průměrná cena nafty, která činí 28,79 koruny za litr. Druhý nejdražší je Jihomoravský kraj, kde motoristé tankují litr benzinu za průměrných 29,23 koruny. Nafta pak na jihu Moravy vyjde v průměru na 28,37 koruny za litr.

Nejméně dají řidiči za benzin v Libereckém kraji, kde se litr Naturalu 95 prodává za průměrnou cenu 28,12 koruny. Nejlevnější diesel je možné koupit v kraji Královéhradeckém, v průměru tam vyjde na 27 korun za litr.

Drahá Itálie

České ceny pohonných hmot nyní patří k nejnižším v Evropě, draho je především v alpských zemích. V Evropě řidiči nejvíce za pohonné hmoty zaplatí v Itálii. Benzin tam stojí v přepočtu průměrně 39,19 korun za litr. Nafta vyjde na 35,44 Kč/l.

„Výjimkou je městečko Livigno na severu země. Jelikož se v něm neplatí spotřební daň, tak je tu naopak proti Česku cena o několik korun nižší,“ řekl Tomčiak. Dodal, že benzin se zde v současnosti tankuje zhruba za 24,31 Kč/l. Nafta pak stojí jen několik haléřů nad dvacet korun.

V Polsku ještě levněji

V Německu si lidé připlatí hlavně za benzin, který je zde proti Česku dražší o více než šest korun. V Rakousku mohou naopak čeští turisté proti domácím cenám mírně ušetřit na naftě. Stejně jako v Česku i v zahraničí platí, že lze najít pumpy, jejichž ceny se od průměrných cen významně liší. Vyšší ceny již tradičně drží především čerpací stanice v okolí velkých měst a na hlavních tazích.

Vyšší cenu pohonných hmot proti ČR má i Slovensko. Průměrná cena Naturalu 95 je zde aktuálně 32,84 Kč/l, nafta stojí 28,50 Kč/l. Levněji než v Česku lze naopak natankovat v Polsku. Průměrné ceny se tam dlouhodobě pohybují jednu až dvě koruny pod tuzemskými cenami.