Ceny vajec začne zřejmě zkoumat i antimonopolní úřad

vejce

vejce Zdroj: CTK

O razantní stoprocentní i vyšší zdražení cen vajec v uplynulých týdnech se zřejmě začne zajímat i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Na předsedu antimonopolního úřadu se totiž obrátil ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). „27. března adresoval ministr Bendl dopis předsedovi ÚOHS, v němž ho požádal o prošetření výše cen vajec v obchodních řetězcích v souvislosti se strmým nárůstem jejich spotřebitelských cen,“ řekl ČTK mluvčí ministerstva zemědělství Jan Žáček.

Vejce po Novém roce vejce zdražila kvůli jejich nedostatku. Ten byl způsoben výpadkem dodávek ze zahraničí i z tuzemských chovů poté, co značná část producentů vejcí nesplnila směrnici Evropské komise zajišťující nosným slepicím lepší podmínky pro chov v podobě takzvaných obohacených klecí. Směrnice platí právě od Nového roku.

Cena vejcí posléze začala stoupat, a zatímco se obvyklá cena ještě loni pohybovala kolem 25 až 30 korun za plato deseti kusů, v uplynulých týdnech se vyšplhala na 50 a více korun. Obchodníci a chovatelé se posléze začali přít o to, kdo vyšší ceny způsobil a kdo na nich více vydělává. Chovatelé tvrdí, že vejce dodávají obchodům za zhruba 3,50 až čtyři koruny, obchodníci ale tvrdí, že je nakupují za více než čtyři koruny.

Mnozí chovatelé a zahrádkáři dokonce začali ve velkém skupovat i nosné slepice, neboť za těchto podmínek může být chov vlastních nosnic výhodnější. Odborníci ale upozorňují, že cena vejcí je vždy před Velikonocemi vyšší než v průběhu ostatního roku a po těchto svátcích opět i podle obchodníků a chovatelů klesne. Výpadky v dodávkách vejcí by pak měly být zcela nahrazeny v polovině roku poté, co své chovy zrekonstruují všichni chovatelé v EU, zejména v Polsku, odkud se značná část vejcí dříve dovážela.

Řetězec Albert navíc dnes oznámil, že od soboty, tedy týden před Velikonocemi, vrátí cenu vejcí téměř na původní úroveň, tedy na 29,90 koruny za balení o deseti kusech velikosti M, což je o pětikorunu více než před vypuknutím „vaječné hysterie“, jak dění kolem vejcí nazývají některá média.

„Čekali jsme, že cena půjde dolů, protože situace se již začala uklidňovat. Jsme opravdu rádi, že se nám podařilo dosáhnout takového snížení ceny týden před Velikonocemi,“ uvedl ředitel nákupu čerstvých potravin společnosti Ahold provozující obchody Albert Marek Novotný. „Jak se ceny budou vyvíjet dál, nedokážeme v tuhle chvíli přesně odhadnout. Nepředpokládáme ale, že by došlo k razantnímu zdražení. A věříme, že klesat budou i ceny ostatních vajec,“ dodal.