CEPA aneb oklikou na čínský trh

Hongkong

Hongkong Zdroj: profimedia.cz

Hongkong představuje bránu vedoucí na lukrativní čínský trh. A CEPA (Closer Economic Partnership Arrangement) je klíč, který tuto bránu odemyká. I tak znalci popisují dohodu o užší hospodářské spolupráci mezi Hongkongem a Čínou. Ta producentům 1700 druhů zboží a poskytovatelům 44 typů služeb zajišťuje volný přístup na trh země Draka. Stačí jediné: firma musí mít pevné spojení s Hongkongem.

„CEPA se vztahuje na všechny firmy, které zde působí. Mohou ji tak využít i obchodníci z České republiky,“ vysvětluje Winsome Au. Jak zástupkyně ředitele odboru vlády, který má na starosti obchod s Čínou, dodává, podmínkou je, že zájemce o výhody zajištěné CEPA v Hongkongu působí tři roky, jeho zaměstnanci jsou alespoň z poloviny místní a v Hongkongu platí daně.

Daňová zátěž přitom činí ve městě, které je dlouhodobě považováno za jedno z nejpřátelštějších k obchodu na světě, pouhých sedmnáct procent, a nepředstavuje překážku. Problematičtější může být podmínka tříletého působení v Hongkongu. „Pokud ji nesplňujete, stále můžete CEPA využít. Stačí si najít hongkongského partnera, jenž kriterium splnil, a s jeho pomocí získat osvědčení,“ vysvětluje Au s tím, že v tomto případě je třeba zjistit, zda se tato možnost vztahuje i na podnikání zahraničního zájemce. Výjimka jištěná partnerem se totiž nevztahuje na veškeré zboží a služby.

V oblastech, které CEPA pokrývá, má značný přínos. Pokud má například zahraniční banka zájem otevřít v Číně pobočku, musí zaplatit třikrát vyšší vstupné, než když začne v Hongkongu a pak prostřednictvím CEPA expanduje do Číny.

Zájem o CEPA, respektive o čínský trh, přitom nepřibrzdila ani krize. Naopak, říká Au, podle které hlavně služby hlásí slušná čísla. „A vzhledem k růstu životní úrovně v Číně je právě tato oblast i nadále nejperspektivnější,“ míní zástupkyně ředitele odboru vlády, který má na starosti obchod s Čínou. Jak dodává, díky rostoucí poptávce, nabízené kvalitě a CEPA by měly mít evropské firmy i napříště dveře na čínský trh otevřené.