Češi při olympiádě prosázeli rekordní sumu, na fotbal či hokej to ale nemá

Rio de Janeiro 2016: olympijské rugby

Rio de Janeiro 2016: olympijské rugby Zdroj: ctk

Stoupající zájem obecně o kursové sázení a oblíbenost sázení přes internet včetně live sázek jsou jedním z důvodů, proč se letošní letní olympiáda v brazilském Riu de Janeiru stala rekordní. Jen u dvou největších tuzemských sázkových kanceláří lidé utratili osm set milionů korun, téměř dvojnásobek oproti předchozím letním hrám v Londýně. Nárůst ale hlásí i menší sázkovky. Zájem sázkařů překonal předchozí zimní hry v Soči a letní v Londýně. Fotbalové a hokejové šampionáty ale nikoli.

Tipsport přijal sázky za 446 milionů korun. To je nejen o 150 milionů korun více než v případě Londýna, ale i o sto milionů více než před dvěma lety při zimních hrách v Soči, která dosud zejména díky hokeji či biatlonu držely rekord. „Olympiáda v Riu byla trochu neznámou, zájem sázkařů byl tak až překvapivý,“ uvedl hlavní bookmaker Tipsportu Ladislav Pavlis.

Pro bookmakery podle Pavlise navíc představuje olympiáda výzvu, a to proto, že musí vypsat kursy na sporty, které jsou v nabídce opravdu jen jednou za čtyři rok. Jako příklad uvedl taekwondo, triatlon, lukostřelbu, jachting či skoky na trampolíně.

Zájem hlavně o české "medailové disciplíny"

U tuzemské dvojky Fortuny lidé celkem bez započítání výher vsadili 350 milionů, což je o čtyřicet milionů více než v Soči a téměř trojnásobek částky z Londýna.„Olympiáda v Riu splnila naše očekávání,“ uvedl mluvčí Fortuny Petr Šrain. „Vedle klasických sázkařských sportů sázkaři projevili zájem i o okrajové disciplíny - zejména o ty, ve kterých jsme měli medailové naděje, například vodní sporty, nebo judo,“ dodal.

Zároveň ale Fortuna registrovala i zvýšený zájem svátečních příležitostných sázkařů, kteří častěji než obvykle navštívili některou z jejích poboček, aby si vsadili na Špotákovou nebo jiného českého reprezentanta. Nárůst o dvě pětiny zaznamenala také Chance. Její tržby v případě Ria dosáhly 85 milionů, zatímco u Londýna to bylo 60 milionů a u Soči 75 milionů.

Táhl tenis

Největší zájem ze sportů projevili lidé o tenis, v němž Česko získalo hned tři bronzové medaile, fotbal tažený hvězdným výběrem a posléze i vítězem turnaje Brazílií a basketbal s již tradiční účastí neomylných a rovněž zlatých amerických profesionálů.

I přes rekordní zájem zůstává olympiáda ve stínu fotbalu a hokeje. Na letošní mistrovství Evropy ve Francii lidé u Tipsportu a Fortuny prosázeli téměř 1,7 miliardy korun, u světového šampionátu v hokeji to bylo přes 900 milionů.
„Mistrovství ve fotbale a hokeji jsou bezkonkurenční. Sázkaři mají daleko lepší přehled o týmech i jednotlivých hráčích, protože je sledují prakticky celý rok. Díky tomu olympiáda nemůže Euru ani podobným akcím konkurovat,“ podotkla mluvčí Chance Markéta Světlíková.

Další detaily naleznete v zítřejším vydání deníku E15