Češi si oblíbili Vánoce u moře. Řada zájezdů je vyprodaná

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Holiday World

Doby, kdy Češi trávili Vánoce výhradně doma jsou pryč. Moře a teplé počasí v exotických letoviscích láká stále větší počet obyvatel Česka.

Čím dál více Čechů chce trávit Vánoce na exotické dovolené, zatímco dříve spíše rostla poptávka po silvestrovských pobytech v tropických destinacích. Velká část exotických zájezdů v závěru roku je již vyprodaná, přičemž oslabení koruny se do cen last minute zájezdů na zimu zatím nepromítlo.

„Oproti předchozím rokům dále roste zájem trávit v exotice i Vánoce. Zatímco ještě před čtyřmi až pěti lety byl zájem výhradně o Silvestra, poslední roky roste počet klientů, kteří před vánočním shonem utíkají pod palmy,“ řekl marketingový ředitel Exim tours Stanislav Zíma.

Dobře se podle cestovních kanceláří prodávají i egyptská letoviska. „Zájezdy do Egypta na Silvestra jsou vyprodané. Klienti jako alternativu volí Kapverdské a Kanárské ostrovy,“ dodal marketingový ředitel CK Čedok Tomáš Brejcha.

Prodej exotických zájezdů s pobytem v období Vánoc a Silvestra podle serveru Zajezdy.cz meziročně narostl o 11 procent. Největší zájem je o Seychely, Thajsko, Maledivy, Tanzánii a Kapverdské ostrovy. Menší zájem je letos o Dominikánskou republiku, Spojené arabské emiráty a Mauricius. „Poptávka po exotických zájezdech se již několik let pravidelně zvyšuje, a znatelně pak právě přes Vánoce a Silvestra,“ potvrdila Marika Holečková z CK Neckermann.

„Procento vyprodanosti exotických zájezdů je letos vyšší než v loňském roce touto dobou. Stojí za tím zřejmě kombinace faktorů. Přeliv části nejbonitnějších klientů z Egypta, obava ze zdražení zájezdů po Novém roce a snaha vybrat si včas ze širší nabídky než jaká bude v last minute,“ dodal Tomáš Cikán z cestovní kanceláře Eso Travel.

Kam Češi cestují za exotikou
Loni vycestovalo do exotických zemí přibližně 145 tisíc Čechů
Nejnavštěvovanější destinací bylo Thajsko. Zatímco v roce 2012 ho navštívilo asi 33 tisíc Čechů, letos by jich mělo být okolo čtyřiceti tisíc.
Druhou nejoblíbenější exotickou destinací byla loni Kuba, kam zavítalo 16 tisíc turistů z České republiky.
Třetí místo obsadila Dominikánská republika s třinácti tisíci návštěvníky.
Pramen: Mag Consulting.

Kam na Vánoce za teplem a lenošením? Objevte tyto destinace >>>