Češi v obchodech kradou nejvíc v EU. Loni zmizelo zboží za 10 miliard

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: archiv E15

V českých obchodech se v tomto roce ztratilo nebo bylo ukradeno zboží za 532 milionů dolarů (asi 9,6 miliardy korun). Výsledek je o 95 milionů dolarů vyšší, než v předešlém roce. Česku přitom patří nepříjemný primát mezi sledovanými zeměmi EU při srovnání podílu ztrát na tržbách obchodů. Tento ukazatel se u nás zvýšil z loňských 1,4 procenta na 1,53 procenta. Údaje dnes zveřejnila britská agentura Centre for Retail Research.

Nejvíce se v obchodech podle průzkumu ztrácí alkohol, kosmetika, menší elektronika, značkové oděvy, DVD, počítačové hry a sladkosti. Zhruba 43 procent letošních ztrát připadá na krádeže spáchané zákazníky, 35 procent krádeží mají na svědomí zaměstnanci, 16 procent vzniklo kvůli technickým chybám a pět procent způsobili dodavatelé.

„Ze statistik (krádeží zboží v prodejnách) vyplývá, že celková čísla se v podstatě nemění a v jednotlivých letech se liší pouze v jednotkách procent,“ řekla agentuře ČTK Simona Caidlerová ze společnosti Ahold, která v Česku provozuje supermarkety a hypermarkety Albert. Ahold zavedl integrovaný bezpečnostní systém ochrany, který zahrnuje elektronickou a technickou ochranu zboží, kamerové systémy i několika druhů fyzické ostrahy.

Podíl krádeží a ztrát na tržbách obchodníků rostl celostvětově. Proti loňským 1,36 procenta se zvýšil na 1,45 procenta. Obchodníci kvůli tomuto růstu mají meziročně o 6,6 procenta vyšší ztráty v celkovém objemu 119 miliard dolarů (2,14 bilionu korun). Téměř 42 miliard dolarů z této sumy jde na vrub nepoctivým zaměstnancům. Nejčastěji se ztratí ztrácí alkohol, kosmetika, menší elektronika, značkové oděvy, DVD, počítačové hry a sladkosti.

Nejvyšší hodnotu krádeží a ztrát letos v EU vykázalo Německo, kde obchodníci přišli o 7,3 miliardy dolarů (180 miliard korun). Nejnižší podíl ztrát na tržbách letos v Evropě vykazují obchodníci v Rakousku a ve Švýcarsku, kde tento ukazatel shodně činí 1,04 procenta. Naopak nejvyšší je v Rusku (1,74 procenta) a Turecku (1,63 procenta). Vysoký podíl ztrát vykazují také obchodníci v pobaltských státech (1,5 procenta), Maďarsku (1,48 procenta) a na Slovensku (1,46 procenta).

Podíl ztrát na tržbách obchodů v jenotlivých zemích

Podíl ztrát na tržbách obchodů v jenotlivých zemíchPodíl ztrát na tržbách obchodů v jenotlivých zemích|retailresearch.orgZdroj: retailresearch.org

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.