Česká olympijská kolekce jde opět na dračku

Olympijskou kolekci oblečení včetně populárních beranic si vyzvedl i český tým skokanů na lyžích

Olympijskou kolekci oblečení včetně populárních beranic si vyzvedl i český tým skokanů na lyžích Zdroj: ctk

Už za necelé dva týdny začnou zimní olympijské hry v Soči, kde na sebe budou čeští sportovci poutat pozornost nejen výkony, ale také oblečením. Olympijská kolekce pochází opět z dílny české firmy Alpine Pro, která obléká olympioniky už na třetích hrách. A zatímco přede dvěma roky v Londýně byly hitem holínky, letos je to beranice. Vyprodaná byla už před Vánocemi. Návrháři se při vývoji olympijského oblečení, který jim zabral více než rok, inspirovali dílem Alfonse Muchy.

O ztvárnění jeho předloh se postaral akademický malíř Milan Jaroš. Na vývoji kolekce se podílel také Muchův sběratel Ivan Lendl, jeden z nejlepších hráčů tenisové historie. Design je dílem tří návrhářů Alpine Pro. Patří k nim Lucie Kuříková, která se podílela i na předchozích kolekcích včetně veleúspěšné londýnské.

Momentálně ještě nejsou přesně vyčísleny náklady na vývoj olympijského oblečení. „Pohybujeme se v řádech milionů korun,“ uvedl generální ředitel Alpine Pro Ivan Vodička. Přestože zatím nelze odhadnout, jaké výnosy přinese prodej merchandisingu v Soči, náklady na vývoj kolekce patrně nepokryje. „Pro nás je příprava a výroba olympijské kolekce spojená především s prestižní spoluprací, které si velmi vážíme. Jak dokázaly londýnské holínky a také vyprodané beranice, je to skutečný úspěch naší značky,“ dodal Vodička.

Přede dvěma lety pustila Alpine Pro do běžného prodeje pro fanoušky přes 200 tisíc kusů oděvů. Zbytky z tohoto množství se teď počítají na jednotky, zůstaly jen okrajové velikosti. Ačkoli zájem o zimní olympijské hry bývá vždy slabší než o letní, do běžného prodeje jde devadesát tisíc kusů oblečení. „V historii zimních olympijských her to je nejvyšší počet,“ zdůraznil Vodička a dodal: „Očekáváme podobný úspěch jako u londýnské kolekce.“

Kompletní sadu tvoří 59 modelů. Nejlevnější kus oblečení je k mání za 299 korun, nejdražší stojí 7199 korun. Prodávají se přitom i dětské velikosti. Zájem o olympijskou kolekci kulminoval v předvánočním období, ale s blížícím se startem her neutuchá. Příkladem může být zmíněná beranice, kterých se k 9. lednu prodalo 1711. V e-shopu Alpine Pro stála 899 korun.