Česko chystá první podnikatelskou misi na Kubu. Vyrazí už v půli října

Havana, Kuba

Havana, Kuba Zdroj: CC BY 2.0: Alexander Bonilla via Flickr

Na Kubu zamíří z Česka první podnikatelská mise v novodobé historii. Zhruba patnáct zástupců českých podniků doprovodí na zahraniční cestě náměstka ministra zahraničních věcí Martina Tlapu. Na čtyřdenní misi by podnikatelé měli odletět 11. října.

„České firmy mají značnou výhodu. Mohou totiž navázat na historickou spolupráci s Kubou a dobré jméno českých výrobků,“ uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, který českou podnikatelskou delegaci na Kubu povede. Firmy se do mise mohou hlásit do úterý.

Velký potenciál pro spolupráci mezi firmami obou zemí je podle Dlouhého v oblasti vědy a výzkumu, energetice, strojírenství, dopravě, potravinářství nebo cestovním ruchu. „Kuba představuje zemi, která potřebuje téměř vše,“ dodal Dlouhý.

Hospodářská komora plánuje během mise uspořádat Česko-kubánské podnikatelské fórum, usiluje také o návštěvu centra genetického inženýrství nebo zóny volného obchodu Mariel. Ta se podle informací kubánské vlády bude výrazně rozšiřovat a zahraničním firmám nabídne četné příležitosti.

Uvolnění vztahů

USA postupně zmírňují obchodní embargo vůči Kubě a po padesáti letech smějí mít americké podniky na ostrově své kanceláře. O posilování vzájemné spolupráce jedná i Evropská unie. Havana a Washington oficiálně oznámily novou kapitolu ve vztazích loni v prosinci. V lednu USA zrušily některá hospodářská omezení, zatímco Havana propustila 53 disidentů. Uvolnilo se například cestování a peněžní transfery. V květnu vyškrtly USA Kubu ze seznamu zemí podporujících terorismus, na němž byla Kuba přes 30 let.

Spojené státy minulý týden představily nové předpisy, které zmírňují některá omezení pro americké společnosti, které chtějí podnikat na Kubě. Je to další krok, který zmírňuje letité americké obchodní embargo vůči Kubě v rámci sbližování obou zemí. Nová pravidla se zaměřují na cestovní ruch, telekomunikace, internetové služby, bankovnictví a převod peněz a poprvé po více než 50 letech umožňují americkým firmám zřídit si zastoupení na Kubě.

Český vývoz na Kubu dosáhl loni 513 milionů korun. Mezi nejčastěji vyvážené zboží patří slad, zahuštěné mléko, turbíny či motocykly. Dovezlo se naopak zboží v hodnotě 268 milionů korun - nejčastěji alkohol, doutníky či káva.