Česko loni navštívilo rekordních 7,3 milionu zahraničních turistů

Pražský hrad (ilustrační foto)

Pražský hrad (ilustrační foto) Zdroj: Tomas Novak, Euro

Do Česka přijelo loni rekordních 7,3 milionu zahraničních turistů, meziročně o dvě procenta víc. Celkem se v ČR loni ubytovalo o 1,6 procenta více turistů než v roce předchozím, a to 13,9 milionu. Počet jejich přenocování se ale snížil o 0,6 procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.

„Průměrná doba přenocování se dlouhodobě zkracuje, což se projevilo i v roce 2013. Domácí i zahraniční hosté celkově strávili ve sledovaných ubytovacích zařízeních v průměru shodně 2,8 nocí,“ uvedli k loňskému cestovnímu ruchu statistici. Podle nich navštívilo Česko o dvě procenta více cizinců, kteří strávili v hromadných ubytovacích zařízeních o procento více nocí. Ubytovacích kapacit využilo i o 1,2 procenta více domácích hostů, počet jejich přenocování ale meziročně klesl o 2,4 procenta.

V samotném loňském čtvrtém čtvrtletí meziročně přijelo do českých hotelů a penzionů o 3,9 procenta více hostů, kteří v nich strávili o 1,1 procenta více nocí. „Silvestrovské pobyty jim zlevnilo oslabení české koruny. Celosvětově je cestovní ruch stále pod tlakem a řada cestovatelů, zejména z EU, stále šetří. Místo dražších tradičních destinací tak někteří z nich volili cenově dostupnější Prahu, jež nabízí také vysoký standard služeb spojený s atraktivní historickou metropolí,“ uvedl odborník na cestovní ruch ze společnosti PwC ČR Jan Musil.

V posledním loňském čtvrtletí se v Česku ubytovalo 2,9 milionu návštěvníků, přičemž v meziročním srovnání bylo o 5,1 procenta více zahraničních turistů a o 2,3 procenta více tuzemských. Domácí klientela ale byla v hotelech o 1,6 procenta méně nocí, zatímco cizinci o 2,9 procenta více.

Nejčastější cizinci? Němci, Rusové a Slováci

Nejvíce zahraničních hostů pocházelo z Německa, dalšími nejpočetnějšími skupinami byli Rusové a Slováci. Podle analýzy Institutu turismu nejvíce rostly příjezdy turistů ze severských zemí a také z Jižní Koreje. „Od uvedení korejského seriálu Milenci v Praze je Česká republika pro Korejce atraktivní evropskou destinací, spojenou s romantikou, pohádkovostí a fascinující historií,“ uvedl ředitel zahraničního zastoupení agentury CzechTourism v Soulu Michal Procházka.

Rostl také počet příjezdů turistů z Ruska, Polska, Rakouska, Slovenska, Velké Británie, či Irska. Počet turistů z Německa dosáhl v roce 2013 celkem 1,4 milionu a proti předchozímu roku zaznamenal mírný pokles.

Z hlediska regionů od října do prosince přibylo hostů v deseti krajích, nejvíce v Ústeckém, Olomouckém a Jihomoravském kraji. Za celý loňský rok si prvenství v nárůstu počtu návštěvníku připsal Olomoucký kraj následovaný Jihomoravským, který zaznamenal nejvyšší nárůst přenocování hostů.