Češky chtějí ve Švýcarsku prorazit s čokoládou

Čokoláda

Čokoláda Zdroj: Profimedia.cz

Zní to stejně odvážně, jako kdyby do Česka přijel švýcarský manažer a v zemi, která drží světový primát v konzumaci piva na hlavu, chtěl prorazit s minipivovarem. Přesto dvě Češky zkusí prorazit ve Švýcarsku, v zemi čokoládě zaslíbené, právě se sladkým byznysem.

Ve druhé polovině října hodlají Tatiana Školníková a Michaela Wlosoková otevřít v horském středisku Interlaken obchod s čokoládou s názvem Funky Chocolate Club Switzerland.

„Počáteční investice zahrnující skutečně jen to nejnutnější se pohybuje kolem 100 tisíc švýcarských franků (asi 2,3 milionu korun). Tuto částku z větší části pokryje bankovní půjčka. Návratnost investice odhadujeme zhruba na šest let,“ řekla deníku E15 hlavní autorka projektu Tatiana Školníková.

Zpočátku bude podnik fungovat nejen jako obchod s čokoládou a podobnými specialitami, ale budou se v něm až šestkrát denně pořádat také pravidelné workshopy. V nich se budou zájemci pod vedením profesionálního čokolatiera učit vyrábět vlastní pralinky a další dobroty. „Do tří let bychom chtěly zaměstnat na plný úvazek vlastního čokolatiera, který by vedl workshopy a v mezičase vyráběl produkty z čokolády přímo,in house‘,“ dodala.

Přes Vancouver až do Interlakenu

Cesta k vysněné čokolaterii trvala několik let. V roce 2010 opustila Školníková místo v reklamní agentuře, sbalila batoh a odjela pracovat na zimní olympijské hry v kanadském Vancouveru. Díky získaným kontaktům po roce přesídlila do švýcarského Interlakenu.

V horském středisku vyhledávaném zejména turisty z USA a Asie pracovala v odvětví outdoorových sportů. Postupně až na postu manažerky ve firmě organizující nejrůznější adrenalinové aktivity.

Během té doby si uvědomila, že při špatném počasí se drtivá většina adrenalinových aktivit včetně paraglidingu či kaňoningu nedá provozovat, a turisté tak nemají moc co dělat. „Znuděně obcházejí obchody a doslova lační po nějakém náhradním programu. Hledala jsem aktivitu atraktivní pro všechny věkové kategorie, nezávislou na počasí a ročním období, tedy nejlépe indoorovou, kde bych navíc mohla uplatnit své znalosti zdejšího trhu a kreativitu. Odpovědí na tyto požadavky byla čokoláda,“ říká k důvodům, proč se nakonec po roce a půl příprav rozhodla pro sladký byznys.

Nedostatek kakaa tlačí cenu čokolády vzhůru