Český pavilon na Expu navštívilo již přes sto tisíc lidí

Jubilejní návštěvnice české expozice EXPO

Jubilejní návštěvnice české expozice EXPO Zdroj: Czech Astana Expo 2017

Jubilejní návštěvnice české expozice EXPO
Jubilejní návštěvnice české expozice EXPO
Vizualizace podoby českého pavilonu na Expo 2017
Prezident Zeman otevřel na Expu v Astaně český pavilon
putovní stánek Expo 2017 Astana před pražským Rudolfinem
11
Fotogalerie

Do českého pavilonu na mezinárodní světové výstavě o budoucnosti energie Expo 2017 v kazašské Astaně zavítal stotisící návštěvník. Byla jím 32 letá Kazaška Inžu, která přišla na výstaviště vůbec poprvé. Diplom s pořadovým číslem 100 tisíc, věcnou cenu a voucher do české restaurace jí předal komisař české účasti Jan Krs a ředitel české expozice Bohumil Bochňák.

„Jsme poctěni a zároveň potěšeni, protože 100 tisící návštěvu máme rovný měsíc po zahájení výstavy. Potvrzuje to, že český pavilon představuje špičkové technologie a vynálezy tuzemských inženýrů a výrobců, a že se nám vyplácí promo, které pavilonu děláme,” uvedl Jan Krs.

Český pavilon shlédlo už za prvních sedm dní deset tisíc lidí. V dalších týdnech návštěvníků výrazně přibylo. Silnou pozici si v návštěvnosti drží středy a pátky, slabší jsou víkendy. „Prozatím největší návštěvnost jsme zaznamenali několik dní před překročením hranice 100 tisíc, konkrétně 7. července, kdy náš pavilon navštívilo 6 239 hostů,” sdělil Bochňák.

František Kočí, tiskový mluvčí komisaře, dobré výsledky návštěvnosti českého pavilonu podepírá srovnáním s čísly od sousedů: „Řecko má 64,5 tisíce, Švýcarsko 54,5, Rakousko 58,7, Lotyšsko 42 a Luxembursko 32 tisíc návštěvníků,” řekl František Kočí.

Zahájení Expo 2017, které potrvá do 10. září, se zúčastnil prezident Miloš Zeman, na český den 15. července se chystá předseda Senátu Milan Štěch. Ve středu přicestoval do Astany ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček.