Český trh se čistí, prodejce obuvi Mixer zkrachoval

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Marc Berry Reid

Na českém trhu s obuví přituhuje a slabší kusy začínají odpadávat. Nejnovějším případem je krach původem slovenské obuvnické sítě Mixer, která měla prodejny v devíti předních obchodních centrech v Česku typu pražského Palladia, Nového Smíchova, Chodova nebo brněnské Galerie Vaňkovka.

Po prodejci obuvi zůstalo zhruba 100 milionů dluhů, z nichž třetina připadá na Českou spořitelnu. Ta má pohledávku zajištěnou, tedy její uhrazení má přednost před nezajištěnými věřiteli. Zajištěné pohledávky mají i obchodní centra v Liberci a Pardubicích.

„Další kroky povedou k zajištění přístupu do sídla dlužníka a převzetí dokumentace a také ke kontrole skladových zásob dlužníka,“ uvedl insolvenční správce Miroslav Penka. Právě majetek Mixeru zůstává zatím velkou neznámou. Jediným vlastnictvím společnosti v Česku, o němž insolvenční správce zatím ví, jsou boty zadržované v obchodních centrech Nisa Liberec a Afi Palác Pardubice.

Stále proto není jasné, z čeho bude zkrachovalá firma dluhy hradit. K dalším informacím o majetku prodejce obuvi se správce Penka dosud nedostal. Přes všechny výzvy s ním totiž zatím nikdo z Mixeru nemluví.

Bývalý jednatel sítě Mixer Milan Bariak insolvenčnímu správci nicméně sdělil, že obchodník by měl mít boty uskladněné také v centrálním skladu v Bratislavě, který využívá i slovenská sestra Mixeru.

Prodej řetězce za korunu

Bankrotu Mixeru předcházely rychlé vlastnické změny. Slovenský podnikatel Miloslav Bodnár, původní vlastník sítě, ji na konci července 2013 prodal za korunu jinému Slovákovi Jozefovi Balážovi, vyplývá z dokumentů uložených ve Sbírce listin. Jen o pár týdnů později se však v obchodním rejstříku jako hlavní podílník Mixeru objevila společnost Karlis Business vlastněná ještě ani ne třicetiletým Američanem Henrym Ernestem Guzmanem Lopezem mladším.

Cesty Bodnára a Baláže se tím však nerozešly. Aktuálně oba slovenští podnikatelé působí v bratislavské společnosti, která se rovněž jmenuje Mixer. Zatímco v Česku už Mixer na webu žádnou fungující prodejnu nehlásí, na Slovensku ještě dvě provozuje.

Výsledky hospodaření tuzemská firma nezveřejňovala. Poslední publikované výsledky z roku 2007 hovoří o tržbách 140 milionů korun a asi sedmimilionovém provozním zisku.