Českým investorům v Sasku bude k dispozici „horká linka“

ilustrační foto

ilustrační foto

Čeští podnikatelé, které plánují expanzi do Saska, budou brzy moci využít takzvané horké linky. Telefonní poradna chce firmám pomoct v hledání partnerů a čerpání finančí podpory z veřejných zdrojů.

Linka vznikla ve spolupráci Sdružení českých podniků v Německu (VTUD e.V.) se Saskou rozvojovou bankou (Sächsische Aufbaubank, SAB) a Generálním konzulátem České republiky v Drážďanech Poprvé od 16. ledna budou na telefonním čísle 0049 351 4910 4959 od 14:00 do 16:00 k dispozici česky mluvící odborníci VTUD a SAB. Jejich úkolem má být poskytování aktuálních informací o možnostech čerpání z veřejných finančních zdrojů pro podnikání v Sasku a také o příležitostech ekonomické a vědecko-výzkumné spolupráce s německými partnerskými podniky nebo institucemi.

„Jedná o pilotní projekt, který si klade za cíl pomáhat českým podnikatelům a hospodářským subjektům. Něco podobného již fungovalo v Berlíně,“ uvádí konzul Petr Jaroš, vedoucí obchodně ekonomického úseku GK Drážďany.

„Horká linka“ bude zaměřena i na poskytování informací o podpoře obnovitelných zdrojů energie, financování z evropských subvenčních programů, právních a daňových záležitostech, logistické a jazykové podpoře, poradenství a zastoupení ve vztahu k německým státním orgánům, korporacím a jiným hospodářským společenstvím.

Sdružení českých podniků v Německu, jeden z hlavních iniciátorů drážďanské linky poskytuje služby svým členům zejména v oblasti práva a daní. Nabízí jim rovněž logistickou a jazykovou podporu. Sdružení vzniklo v březnu roku 2004 s cílem podporovat české podniky v Německu již působící a případně ty, které se tam hodlají ekonomicky angažovat.

Rudolf Jindrák: Německo nemělo ambici vést Evropu, nutí ho okolnosti