Cestovka Medina Tours zkrachovala, zřejmě nebyla pojištěná

Tunisko

Tunisko Zdroj: Libor Budinsky

Česká pobočka cestovní kanceláře Medina Tours na sebe podala insolvenční návrh. Kancelář specializující se na zájezdy do Tuniska a Egypta dluží bezmála deset milionů korun a v současnosti není schopna vůči věřitelům závazky plnit, uvedla společnost v insolvenčním návrhu. V srpnu zkrachovala její sesterská společnost na Slovensku, od té doby se s problémy potýkala i předlužená česká Medina Tours. V současnosti nejsou internetové stránky kanceláře v provozu.

„V letní sezóně sice zkusila (Medina Tours) začít prodávat zájezdy, ale s miniaturním úspěchem,“ řekl Jan Papež, mluvčí Asociace cestovních kanceláří ACK ČR, jejíž členem Medina Tours zhruba do léta byla. Nelze proto vyloučit, že cestovní kancelář nemůže mít někde své klienty, doplnil Papež.

Podle jeho informací by se klienti CK měli dočkat kompenzace na základě pojistky u Generali. Tiskový mluvčí této pojišťovny Jiří Cívka však sdělil, že u Generali cestovní kancelář Medina Tours pojištěna není. Tato společnost nefiguruje ani na seznamu cestovních kanceláří dalších ústavů, které poskytují pojištění těchto firem proti úpadku.

Důvodem úpadku cestovní kanceláře je podle vyjádření společnosti stále větší orientace zákazníků na laciné zájezdy, u kterých tvoří největší položku cena letenky. Negativně podnikání cestovní kanceláře ovlivnil i složitý politický vývoj v Tunisku, Egyptě a Maroku, které představovaly hlavní cílové destinace společnosti.

V současnosti Medina Tours podle insolvenčního rejstříku disponuje majetkem 1,7 milionu korun a nemá žádné zaměstnance. Medina Tours byla součástí mezinárodní skupiny Medina Group založené v Maďarsku v roce 1993.