Cestovky si libují, mají nejvíce klientů za posledních pět let

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Holiday World

Majitelé cestovních kanceláří se díky nedávno skončené sezoně mohou řadit k optimističtější části podnikatelské komunity.

„Prošli jsme si velikánskou krizí okolo Egypta, přesto je to nejlepší sezona za pět let,“ zhodnotil uplynulé měsíce místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

Cestovní kanceláře podle předběžných údajů letos zatím přilákaly o sedm procent více klientů než loni, tržby se zlepšily o dvě procenta. Podle Papeže přesunuli dovolenkáři pozornost od Egypta k jiným zemím, jako jsou Turecko, Řecko či Španělsko, díky čemuž se o třetinu zmenšila nabídka v takzvaných last minute prodejích.

„CK už často neměly volné kapacity a nebylo možné je doplnit,“ potvrdil ředitel obchodu a marketingu ERV Evropské pojišťovny Ondřej Rušikvas.

Češi se vyhýbají noclehům v Praze
Zatímco situace ve výjezdové turistice se zlepšuje, podnikatelé zaměření na domácí cestovní ruch tolik nejásají. Do centra pozornosti se dostává hlavně Praha, v níž běžný český výletník odmítá přespat. Podle průzkumu Asociace cestovních kanceláří osmdesát procent Čechů ve věku 25 až 50 let v Praze nikdy nepřespalo a tradicí zůstává jednodenní výlet. Pražští hoteliéři by přitom u svých recepcí rádi viděli mnohem více Čechů. Pomoci by podle nich mohlo mimo jiné uvolnění modrých parkovacích zón o víkendech pro turisty.

Podle cestovní pojišťovny naopak o čtvrtinu vzrostla poptávka v předprodejích, jejichž podíl se vyšplhal na 45 procent. Průměrná cena zájezdu letos činí téměř třináct tisíc korun. Relativně nejvíce (o patnáct procent) vzrostla poptávka po extrémně drahých dovolených za 200 tisíc korun a více.

Vyjednávači cestovních kanceláří teď mají práci především s egyptskými hoteliéry, po nichž chtějí zjemnění stornovacích podmínek za zrušené letošní pobyty. Kvůli nepokojům neodcestovalo do Egypta na 7500 Čechů.