Chorvatským rybářům se stýská po lockdownu. Finančně na tom byli lépe
Prodejci ryb i sami rybáři v Chorvatsku už z pandemie přešli do běžného předcovidovém režimu. Stýská se jim však po době, kdy nemohli pracovat a čerpali státní podporu. „V té době jsme pobírali čtyři tisíce kun měsíčně (téměř 14 tisíc korun – pozn. red.). Teď jsme na tom podstatně hůře,“ stěžuje si prodejce ryb na věhlasném rybářském trhu v Rijece. Menším vinařům a farmářům nezávislým na turistech pandemie výrazněji neublížila.
„Bydlíme daleko od práce, takže utrácíme peníze za dopravu, jídlo během dne, jsme unavení a nemůžeme trávit tolik času s rodinou,“ vysvětluje prodavačka ryb Marina Radićová. Přestože teď může pracovat, stěžuje si na velké výdaje a tristní výdělky, protože zákazníků zatím není ani zdaleka tolik co před pandemií.
Menším chorvatským vinařům a farmářům koronakrize výrazně neuškodila. „Nám se daří pořád stejně, nejsme závislí na turistech,“ uvedla prodavačka Luka Jurićová v jedné z vyhlášených chorvatských sýráren značky Gligora. Loni sice pocítili mírný desetinový pokles tržeb, ale ten byznys téměř neovlivnil.
Dodavatelé vín a dalších potravin do restaurací už pociťují znatelnější újmu. Restauratéři nemohou kupovat tolik potravin jako obvykle, protože mají méně zákazníků. „Stále je tu naděje, že turistů přijede více. Máme nakoupené suroviny na všechna jídla, protože chceme potenciálním zákazníkům vyhovět, ale spoustu potravin teď musíme vyhazovat,“ říká provozní zadarské restaurace Kornat Marko Vuković.
V Chorvatsku obecně vládne nejistota. Všichni doufají, že se turisté začnou ve velkém vracet, protože je to právě turismus, který mnoho Chorvatů živí. Tamní podnikatelé ale na věc pohlížejí vesměs pozitivně. Především restauratéři říkají, že jsou perfektně připraveni a jejich země má turistům co nabídnout. S úsměvem na tváři tak věří v návrat turistů.