Chrenek ovládne kliniky Agel, získá Polachův podíl

Tomáš Chrenek

Tomáš Chrenek Zdroj: Euro - Jan Rasch

Miliardář Tomáš Chrenek se stane jediným majitelem společnosti Agel, která je největší soukromou sítí nemocnic v Česku. Menšinový vlastník Martin Polach prodal Chrenkovi svůj čtvrtinový podíl. Cena nebyla zveřejněna. Napsal to časopis Týden. Spolumajitelé měli mezi sebou spory.

Týdeník cituje ze společného prohlášení Polacha a Chrenka, podle nějž má být transakce vypořádána v nejbližší době. „Transakční strany nebudou detaily kontraktu komentovat,“ píše se v dokumentu.

Polach se chtěl s Chrenkem rozejít, svou čtvrtinu ale nemohl prodat bez jeho souhlasu. Proto hledal investory, kteří by jeho akcie převzali do správy a pokusili se s Chrenkem dohodnout na odkoupení čtvrtiny, nebo celého Agelu. Agel se takto rozhodl získat nejbohatší Čech Petr Kellner se svou investiční skupinou PPF.

Polach tvrdil, že Chrenek porušoval povinnosti většinového akcionáře a poškozoval firmu i svého společníka. Na listopadové valné hromadě holdingu Agel chtěl Polach prosadit nové stanovy a odvolání členů dozorčí rady Chrenka a Jakuba Kotrby i člena představenstva Libora Vrby. Hromada se ale nekonala. Na 6. ledna je ale podle webu Agelu svolána náhradní valná hromada, do jejíhož programu Polach odvolání Chrenka, Kotrby a Vrby znovu navrhl.

Skupina Agel v ČR provozuje 11 nemocnic a další zdravotnická zařízení. Od roku 2006 působí na Slovensku, kde provozuje čtyři nemocnice. Pod skupinu spadá i síť akreditovaných zdravotnických laboratoří, ústavních a veřejných lékáren a distribuční společnost MARTEK MEDICAL. V Česku Agel zaměstnává 7500 lidí a ročně hospitalizuje přes 170.000 pacientů. Hodnotu Agelu odhaduje odborný posudek na 17 miliard Kč, některé zdroje uvádějí, že prodejní cena firmy je kolem deseti miliard korun.