Číselné loterie loni táhla opět Sportka

Sazka

Sazka Zdroj: CTK

Trh s číselnými loteriemi loni táhla jediná hra s více než padesátiletou tradicí, Sportka, kterou nyní provozuje Sazka sázková kancelář vlastněná KKCG. Za Sportku lidé loni utratili 5,13 miliardy korun, což je o téměř čtvrtinu více než předloni. Za všechny číselné loterie podle propočtů deníku E15 vydali loni 5,21 miliardy korun, což je o téměř pětinu více než předloni a více než dvakrát tolik než v roce 2011.

Naopak Tipšestka i Fortuna – které svým startem v červenci 2011 chtěly využít toho, že stará Sazka vlastněná sportovci byla tehdy na kolenou a lidé u ní přestávali sázet – loni zaznamenaly pokles.

Fortuna postupně spustila hru Loto a Superloto, za něž lidé loni vydali 74,2 milionu korun, tedy ani ne třetinu toho, co o rok dříve. Fortuna proto kvůli nízkým tržbám a nerentabilitě ke konci roku Superloto ukončila.

„Příčin je pochopitelně vícero. Pokud bych ale měl vypíchnout tu zásadní, musím zmínit mimořádnou loajalitu sázejících ke značce Sazky a její klíčové hře Sportka,“ řekl deníku E15 mluvčí Fortuny Petr Šrain. „Ukončení Lota není na pořadu dne,“ dodal.

Vsazené částky v číselných loteriíchVsazené částky v číselných loteriích

Podíl od počátku spíše nízkonákladové Tipšestky od Tipsportu na trhu se dokonce loni dostal pod procento. Lidé loni vyplnili tikety této hry za 4,6 milionu korun, což je o 85 procent méně než předloni. Důvodem poklesu je fakt, že náklady na další rozvoj hry by prý byly příliš velké.

„Proto jsme se soustředili spíše na rozvoj jiných loterijních aktivit, vedle kurzových sázek například na stírací losy, o něž klienti projevili podstatně vyšší zájem,“ uvedl mluvčí Tipsportu Lubomír Ježek.

Možné je, že i Tipšestka skončí. „Nemohu to v budoucnu vyloučit, ale rozhodnutí o ukončení provozu Tipšestky zatím nepadlo,“ dodal Ježek. Loni v prosinci spustil číselnou loterii Lotto i Synot Tip. Ani on ale nedokázal narušit hegemonii Sportky, natož překonat Fortunu a Tipsport. Tržby za Synot Lotto v prvním týdnu po spuštění dosáhly 153 tisíc korun, v posledním prosincovém týdnu to ale bylo už jen padesát tisíc.