Coface: Počet krachů firem v Evropě letos klesne o sedm procent

ilustrační foto

ilustrační foto

Počet firemních platební neschopností v západní Evropě po skokových nárůstech v letech po hypoteční krizi začal klesat. Průměrný pokles o devět procent zaznamenaný v roce 2014 bude pokračovat poklesem o sedm procent v roce 2015. Vyplývá to ze studie pojišťovny Coface, která je největším světovým pojistitelem pohledávek.

Zatímco platební neschopnost firem narůstá v Itálii a Norsku, Coface eviduje pozitivní dopad nesmělého oživení v dalších deseti zemích Eurozóny (Německu, Belgii, Dánsku, Finsku, Francii, Nizozemsku, Portugalsku, Velké Británii a Švédsku).

Současná úroveň platební neschopnosti firem ještě není srovnatelná s úrovní před krizí v roce 2008. Horší situace je v jihoevropských zemích, jako je Itálie, Portugalsko a Španělsko, kde pokračující vysoká míra nezaměstnanosti utlumuje růstový potenciál.

Coface předpokládá, že nárůst ekonomiky v eurozóně dosáhne 1,5 procenta v roce 2015 a 1,6 procenta v roce 2016. Země dovážející do eurozóny profitovaly z oslabení eura a poklesu cen ropy. Je nutné avšak blíže sledovat rizika spojená s pomalejším růstem v rozvíjejících se zemích. Další úskalím je podle Coface nízká úroveň investic v eurozóně.

Podnikatelské prostředí, investice, stavební povolení

Model předpovídající počet firemních platebních neschopností zahrnuje faktory, jako jsou podnikatelské prostředí, investice či počet vydaných stavebních povolení. Podmínky pro obnovení růstu v eurozóně budou obzvláště výhodné pro Nizozemsko, Španělsko a Portugalsko. Očekávané poklesy budou méně významné v Německu (minus dvě procenta) a ve Francii (minus tři procenta).

Itálie a Norsko, dvě země, které byly v červených číslech v roce 2014, v nich zůstanou i v roce 2015. V Itálii odhadla Coface růst insolvencí letos o sedm procent. Riziko platební neschopnosti je tam zvýrazněno zvýšenou přítomností menších společností s nižší mírou zabezpečení své činnosti. V Norsku, které je sedmým největším vývozcem ropy, je nárůst platebních neschopností (o šest procent) v souladu s poklesem cen ropy.