Čokoládoví zajíčci Lindt nemohou získat ochrannou známku

Velikonoční zajíček Lindt

Velikonoční zajíček Lindt Zdroj: Lindt

Čokoládoví zajíčci švýcarské firmy Lindt & Spruengli postrádají „osobité znaky“ a nemohou proto být zaregistrováni jako ochranná známka. Rozhodl o tom Evropský soudní dvůr, u nějž se čokoládovna snažila svým velikonočním zajíčkům zajistit ochranu před konkurencí.

Soud tak potvrdil předchozí rozhodnutí evropské agentury OHIM, která žádost Lindtu o registraci sedícího čokoládového zajíčka zabaleného do zlaté fólie s červenou stužkou kolem krku odmítla.

Nižší instance evropského soudu žádosti švýcarské společnosti o přehodnocení verdiktu OHIM už v roce 2010 nevyhověla, nynější rozhodnutí nejvyššího unijního soudu tak spor uzavírá.

Lindt se ke své prohře před prostudováním soudního rozhodnutí odmítl vyjádřit. Jeho mluvčí pouze uvedl, že zajíčci jsou chránění od roku 2000, protože nesou registrované logo Lindtu.

V březnu zakázal vídeňský soud po osm let trvajícím sporu vyrábět místní firmě Hauswirth velikonoční zajíčky, které jsou stejně jako ty od Lindtu baleny do zlatého staniolu. Rodinných podnik se chce proti tomuto rozhodnutí, podle nějž mám mimo jiné zaplatit soudní výlohy protistrany ve výši 50 tisíc eur, odvolat.