Čtvrtletní tržby za ubytovací služby po šesti letech poprvé klesly

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Poskytovatelům služeb vzrostly ve druhém čtvrtletí tržby meziročně o 0,7 procenta. Tempo růstu zůstalo stejné jako v prvním čtvrtletí. Na výsledek měl vliv hlavně vyšší počet pracovních dní, kterých bylo letos o tři více než loni. Dopravcům, kteří do statistik významně promlouvají, tržby stagnovaly. Po šestiletém růstu ale klesly tržby za ubytování, a to o 1,4 procenta.

Pozemní a potrubní doprava, která je ve službách objemově nejvýznamnější, měla stejné tržby jako loni ve druhém čtvrtletí. Růst celého odvětví dopravy a skladování táhly sklady, kterým tržby stouply o 8,9 procenta, a vodní přepravci s růstem o 4,8 procenta. Leteckým společnostem tržby klesly proti loňsku o 7,9 procenta.

Poprvé po 23 čtvrtletích nepřetržitého růstu se tržby v ubytování snížily o 1,4 procenta, naopak hospodští a restauratéři měli v kasách o 3,3 procenta více peněz. Celému odvětví ubytování, stravování a pohostinství se tak tržby zvýšily o 1,8 procenta. Dařilo se také filmovému průmyslu, jeho tržby vzrostly ve druhém kvartále o 16,8 procenta. Růst pokračoval podesáté v řadě i u informačních činností, vyšší tržby měli také programátoři a poradci v oblasti IT.

Růst vykázala ve druhém čtvrtletí všechna odvětví služeb s výjimkou profesních, vědeckých a technických činností, kde tržby klesly o šest procent. Nejvíc se na tom podepsali poskytovatelé architektonických a inženýrských služeb, kterým se tržby snížily o 11,6 procenta. V odvětví se dařilo pouze právním a účetnickým činnostem. Proti prvnímu čtvrtletí tržby ve službách klesly o 1,1 procenta.