Daň na hazard v Maďarsku selhala. Provozovatelé automaty zrušili

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Jan Racek

Maďarsku se nedaří vybírat více peněz z provozování hracích automatů. Zákon, který přijali poslanci loni v listopadu, měl zajistit odvod půl milionu forintů měsíčně (zhruba 43 tisíc korun) za přístroj. Podle Maďarského svazu hazardních her státní pokladna naopak přijde o devadesát miliard forintů. Od lednové změny systému provozu by však mohl nastat obrat.

Většina hracích automatů nedokázala peníze na daně vyprodukovat, a tak je provozovatelé zrušili. „Počet automatů se snížil z 22 tisíc na 1500 až dva tisíce,“ tvrdí Unie E-Casino. Vládě se tak zřejmě podařilo do jisté míry splnit hlavní deklarovaný cíl opatření – omezit škodlivé dopady hazardu, což však zřejmě nebude trvalé. Už od příštího roku se hrací automaty začnou provozovat výlučně přes centrální servery napojené na daňový úřad, což s sebou nese i změnu daně (více v rozhovoru), a svaz hazardních her očekává nový boom.

„Až 1100 maďarských firem a osmnáct tisíc pracovních míst v pohostinstvích, hernách a kasinech je v Maďarsku připraveno na spuštění hracích automatů přes centrální servery. Někdejší zaměstnavatelé, zaměstnanci i hráči se chtějí vrátit do odvětví. K tomu je třeba urychlit vydávání úředních povolení na provozování tohoto druhu hazardu,“ pobízí vládu prezident svazu István Schreiber. Certifikáty se totiž provozovatelům vydávají pomalu, oficiální papíry od auditora má zatím jen jedna firma.

Vybereme třetinu z obratu

Myšlenku připojit hrací automaty na speciální servery a jejich prostřednictvím vybírat jednotně nastavenou daň vysvětluje István Schreiber, prezident Maďarského svazu hazardních her.

István SchreiberIstván Schreiber | Gregor Martin Papucsek

* E15: Systém Server Based Gaming je nový i v Evropské unii, právě ho zavádějí v Nizozemsku, Německu a Řecku. Je tedy Maďarsko průkopníkem?

Dá se to tak říci – a zřejmě jsme na očích celé unie, proto by měla vláda pospíchat s uváděním systému do praxe.

* E15: Kolik bude serverů a kolik hracích automatů se na ně může napojit?

Serverů může být teoreticky neomezeně, ale k jednomu se může připojit minimálně tisíc, maximálně deset tisíc stacionárních hracích automatů a maximálně dvanáct tisíc pohyblivých automatů, tedy on-line strojů. Mělo by to zabezpečit stav, za něhož na tomto trhu nikdo nezíská monopol. Stejnému účelu slouží i omezení, podle kterého jedna společnost může provozovat pouze jeden server s výlučně tímto profilem a s provozovateli automatů-počítačů může uzavřít smlouvu na určenou dobu, nejméně na rok.

* E15: Možná se přece jen naplní původní představa vlády a daňové příjmy z tohoto odvětví budou významné?

Ano. Půlmilionová daň za každý kus hracího automatu sice úplně vypadne, ale zavádí se 33procetní daň z obratu každého stroje.