Daň odrazuje zahraniční sázkové firmy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Abegglen CC BY-SA 2.0 Flickr

Návrh nového loterijního zákona a zejména nárůst daně z obratu pro kurzové sázky o pět bodů na 25 procent je trnem v oku zahraničním internetovým sázkovým kancelářím. Nový zákon má přitom i na základě doporučení Evropské komise umožnit oficiální vstup zahraničních firem na český trh. Pro něj dosud nemají národní licenci a neplatí v Česku daně. Klienty ale získávají provozováním webových stránek v češtině na základě licence jiného členského státu či území EU, většinou Malty nebo Gibraltaru.

„Z naší strany platí stále totéž – máme v Česku své zákazníky a hodláme jim služby nabízet i nadále. Nicméně navrhovaná výše zdanění je ukrutně vysoká a netváří se příliš vstřícně k zahraničním sázkovým kancelářím,“ řekl deníku E15 country manažer společnosti Unibet pro Česko a Slovensko Petr Dufek. Unibet, který vlastní licence pro Velkou Británii, Itálii, Dánsko, Belgii, Francii či Estonsko, je podle propočtů Asociace provozovatelů kurzových sázek jednou ze čtyř největších zahraničních on-line sázkových kanceláří v Česku. Ostatně v zahraničí má firma téměř 10 milionů registrovaných hráčů.

Nemalou společností je i betfair, jehož obrat předloni dosáhl 387 milionů liber (asi 13,4 miliardy korun). „Daňové sazby v evropských zemích, které nedávno úspěšně upravily trh on-line sázek a her, jsou mezi 15 a 25 procenty,“ říká zástupce firmy se sídlem v Londýně Martin Lyčka s tím, že navrhované sazby v Česku tak patří k těm nejvyšším.

Unibet dal najevo, že o výši daně a dalších tématech nového zákona o hazardu chce jednat. „O vstupu na trh se rozhodneme v okamžiku, kdy bude vydána právní úprava. O český trh máme nadále samozřejmě zájem, pokud ale bude nová právní úprava komerčně přijatelná,“ podotkl Dufek.

Tvrdší postihy

Návrh zákona slibuje tvrdší postih firem, které po vstupu nového zákona v platnost nebudou mít národní licenci a nebudou platit daně. K sankcím má patřit blokování webových stránek dotyčné společnosti, zákaz reklamy na ně či danění výher sázejících. Pokuta pro firmy bez národní licence může dosáhnout až 50 milionů korun.

Nakolik efektivní nová norma bude, je nejisté. Dosud se omezování byznysu zahraničních sázkovek státu nedařilo. Otázkou také je, zda by stát v případných sporech uspěl u evropských soudů. „Úvaha o blokování podnikání firem, které v Evropské unii legálně podnikají, je postavená na hlavu. Je dobré se ptát, proč stát víc slyší na lobbing českých sázkovek. Spíš to vypadá, že o příjem od zahraničních sázkových kanceláří vlastně ani nemá zájem,“ míní manažer Unibetu Dufek.