Datové schránky ušetřily uživatelům za týden rekordních 10 milionů korun

ilustrační foto

ilustrační foto

Minulý týden byl pro elektronický systém komunikace občanů a firem se státem rekordní. Uživatelé od 12. do 18. září poslali prostřednictvím datových schránek 727 922 a ušetřili tal téměř 10 milionů korun. Počet odeslaných zpráv v uvedeném týdnu byl nejvyšší za více jak dva roky ostrého provozu. Od startu systému bylo odesláno 55 milionů datových zpráv a celková úspora proti běžné listinné komunikaci činí přes 500 milionů korun.

Odesílání datových zpráv je pro uživatele bezplatné. Pouze náklady za odeslání datových zpráv orgánů veřejné moci hradí stát ze státního rozpočtu. Zatímco cena za úřední korespondenci je v průměru 26 korun za doporučený dopis, datová zpráva vyjde na 13.30 koruny bez DPH a tato cena má s narůstajícím množstvím odeslaných zpráv dále klesat.

Datovou schránku má v současnosti 430 tisíc orgánů veřejné moci, právnických osob, fyzických osob a podnikajících fyzických osob. Datovou schránku mají ze zákona zřízenou orgány veřejné moci a právnické osoby zapsané v obchodním rejstříku, živnostníci nebo fyzické osoby si mohou o zřízení schránky požádat dobrovolně. Uživatelé denně odešlou až 150 tisíc zpráv, měsíčně tedy více než tři miliony. Správcem Informačního systému datových schránek je Ministerstvo vnitra, provozovatelem Česká pošta.