Do Česka jezdí stále více turistů, z cizinců dominují Němci

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Nick Moulds via Flickr

Do českých ubytovacích zařízení přijelo v 1. čtvrtletí letošního roku zhruba o desetinu více turistů oproti loňsku. Celkem dorazilo tři miliony hostů, mírně převažovali tuzemští, oznámil Český statistický úřad (ČSÚ). Počet přenocování také vzrostl, a to také téměř o desetinu na 8,5 milionu nocí. Nejvíce zahraničních turistů přijelo z Německa. Téměř o polovinu klesl počet hostů z Ruska.

Celkově činil meziroční růst počtu turistů 9,8 procenta. Přibývalo tuzemských i zahraničních hostů, ale u domácích turistů bylo zvýšení výraznější - o 12,7 procenta oproti růstu o 7,1 procenta u zahraničních turistů. Tuzemských hostů bylo také více než cizinců, ale pouze o 21 tisíc.

Nejvíce Němců, Rusové přestávají jezdit

Nejvíce zahraničních hostů přijelo podle státního občanství z Německa. Ve sledovaných zařízeních se jich ubytovalo 328 tisíc, což bylo o 17,3 procenta více než loni. Druhou nejpočetnější skupinu tvořili Slováci a třetí Poláci.

Ze druhého až na čtvrté místo klesli hosté z Ruska. Ubytovalo se jich 96 tisíc. V prvních třech měsících letošního roku ubylo ruských turistů téměř o 50 procent. „Byl tak zaznamenán největší pokles příjezdů i přenocování Rusů za posledních několik čtvrtletí,“ uvedli statistici. Naopak nejvýrazněji přibylo mezi návštěvníky turistů z Jižní Koreje, o více než 40 procent. Předstihli tak v příjezdech do Česka i Číňany.

Počet hostů v hromadných ubytovacích zařízeníchPočet hostů v hromadných ubytovacích zařízeních|CSUPočet hostů v hromadných ubytovacích zařízeních

Počet přenocování hostů v hromadných ubytovacích zařízeních dosáhl v prvním čtvrtletí 8,5 milionu nocí, tedy o 8,7 procenta více než ve stejném období loni. Domácí klientela strávila v ubytovacích zařízeních o 15,3 procenta více nocí a hosté ze zahraničí o 2,7 procenta.

Hostů přibylo ve všech krajích kromě Jihomoravského, kde turistů ubylo o 3,8 procenta. O více než pětinu se podle ČSÚ zvýšila návštěvnost oproti slabé loňské zimní sezoně v horských a podhorských regionech Královéhradecka, Liberecka a Ústecka. Zvýšení počtu přenocování vykázala zařízení ve všech krajích s výjimkou Karlovarského, kde činil pokles 1,2 procenta.

„Pražské hotely těží z řady významných sportovních akcí, které se letos v metropoli konají. Tou nejdůležitější je právě probíhající hokejové mistrovství světa,“ uvedl Jan Musil, odborník PwC ČR na hotelnictví. „Pozitivně se na návštěvnosti Prahy a obsazenosti hotelů projevuje i ekonomické oživení. Lidé opět létají na obchodní jednání a na konference. Praha stále těží ze své pozice levnější destinace i u turistů,“ dodal.