Světová turistika na rekordu, nejvíc cestovatelů zamířilo do Evropy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.5: Konstantinos Stampoulis; WikimediaCommons

Mezinárodní turistika loni dosáhla nového rekordu. Do zahraničí vycestovalo 1,138 miliardy turistů, což představuje oproti předchozímu roku nárůst o 4,7 procenta. Vyplývá to ze zprávy Světové organizace cestovního ruchu při OSN (UNWTO). Letos UNWTO počítá s růstem o tři až čtyři procenta.

„Turistika v uplynulých letech prokázala, že představuje překvapivě silnou a odolnou část ekonomiky a že zásadně přispívá k hospodářskému oživení,“ uvedl generální tajemník UNWTO Talíb Rifáí. „Platí to pro destinace po celém světě, ale obzvlášť pro Evropu, která se snaží zabezpečit si cestu z jednoho z nejhorších ekonomických období ve své historii,“ dodal.

Evropa loni podle UNWTO zůstala nejnavštěvovanějším regionem na světě. Počet zahraničních návštěvníků se na evropském kontinentu zvýšil o čtyři procenta na 588 milionů. V letošním roce počítá UNWTO v Evropě s tříprocentním růstem.

Rifáí upozornil, že mezinárodní turistika by měla těžit ze zlepšujícího se stavu světové ekonomiky i z poklesu cen ropy. „Ten sníží náklady na dopravu a podpoří hospodářský růst posílením kupní síly a soukromé poptávky v těch zemích, které dovážejí ropu. Mohl by nicméně negativně ovlivnit některé země vyvážející ropu, v nichž se vytvořila silná poptávka po turistice,“ dodal.

Organizace UNWTO zároveň upozornila, že počet mezinárodních turistů z Ruska loni klesl o šest procent. Ruskou ekonomiku vedle nízkých cen ropy zasáhly sankce, které na Moskvu uvalily západní země kvůli jejímu postupu v ukrajinské krizi.