Do konkurzu Popron Média se vložila policie

Peter Schier z Popron Media

Peter Schier z Popron Media Zdroj: E15 Anna Vackova

Pád jednoho z dříve největších distributorů hudby, společnosti Popron Média, začal zajímat policii a státní zastupitelství, které vstoupilo do řízení.

„Státní zástupce vykonává dozor nad zachováváním zákonnosti v přípravném řízení v souvislosti s neplněním smlouvy uzavřené s jedním z obchodních partnerů,“ řekl státní zástupce pro Prahu 1 Jan Lelek. „Proti žádné osobě nebylo zahájeno trestní stíhání, policejní orgán situaci prověřuje,“ dodal Lelek.

Do konkurzního řízení s Popron Média vstoupilo i Městské státní zastupitelství v Praze. Důvodem bylo podle mluvčí Štěpánky Zenklové předání poznatku z trestního řízení. „V daném případě je veřejný zájem shledán v tom, že v rámci insolvenčního řízení mohou být zjištěny skutečnosti významné pro trestní řízení. Zároveň jde o věc, jejíž výsledek bude mít hospodářský vliv na značný počet subjektů,“ uvedla mluvčí.

Ještě před šesti lety dosáhly tržby Popron Media 490 milionů a firma vydělala osm milionů. Firma kromě distribuce provozovala obchod Popron.cz a distribuovala i produkci dalších vydavatelství. Po úspěšných letech 2002 až 2008 ale nastal obrat. Důvodem byl nástup krize, přechod k e-shopům a klesající prodeje hudby a filmů. To nakonec letos poslalo firmu do úpadku a posléze konkurzu. Do insolvenčního řízení se podle insolvenčního správce přihlásilo 208 věřitelů s pohledávkami v celkové výši 158 milionů korun.

Peter Schier: S erotikou na DVD končíme, nikdo už ji nekupuje