Dovoz oděvů z ciziny roste, schodek zahraničního obchodu s nimi je rekordní

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Deficit zahraničního obchodu České republiky s oděvy byl loni nejvyšší v historii. Meziročně se prohloubil o 3,2 miliardy korun na 15,5 miliardy korun. Hlavními důvody růstu schodku jsou nedostatečně pestrá nabídka zboží od domácích výrobců a nižší ceny dovážených výrobků. Nejvíce oděvů se do Česka vozí z Číny.

V posledních sedmi letech každoročně přesahuje saldo zahraničního obchodu s oděvními výrobky deset miliard korun. Až dosud byl rekordní deficit v roce 2011, kdy činil 14 miliard korun.

K prohloubení schodku oděvních výrobků a doplňků v letech 2007 a 2014 vedl především růst dovozů. Ten se sice z části překrýval z roky recese, z větší části však už zasahoval do let, kdy se české ekonomice dařilo.

Hlavní důvody jsou podle statistiků dva: nedostatečná domácí nabídka a nižší ceny dováženého zboží. „Řadu produktů tak nebylo možné získat jinak než zakoupit z dovozu. Za druhé, výrobky, jež se do tuzemska dovážely, byly zpravidla levnější než produkty vyrobené v ČR,“ uvedl ČSÚ, který analýzu vývoje obchodu s oděvy vypracoval.

Rozdíl v cenách se posledních osmi letech prohloubil. Zatímco čeští výrobci zvýšili v tomto období ceny o 3,1 procenta, ceny oblečení v obchodech se za stejné období o 15,1 procenta snížily. „Z toho se dá vyvozovat, že pokud si spotřebitelé mohli vybrat, zda budou kupovat zboží pocházející od domácích producentů, nebo jestli dají přednost dále zlevňujícím oděvům z dovozu, bylo jejich rozhodování v zásadě jednoduché a racionální,“ stojí v komentáři ČSÚ.

Levná zahraniční konkurence zlikvidovala mnoho větších společností, pro které byl velký a stabilní odbyt na domácích trhu podstatný. Naopak menším úzce specializovaným firmám se daří přežívat nápor konkurence lépe.

Zahraniční obchod s oděvními výrobkyZahraniční obchod s oděvními výrobky|CSU

Zatímco zahraniční obchod se zeměmi Evropské unie je pro Česko dlouhodobě přebytkový a loni dosáhl 14,7 miliardy korun, obchod ze zbytkem světa vykazuje výrazné deficity. Loni se schodek obchodu se zeměmi mimo EU prohloubil o tři miliardy korun na 29,8 miliardy korun.

Jednoznačně největším dovozcem oděvů do ČR je dlouhodobě Čína. Loni do Česka vyvezla zboží za 14 miliard korun, od roku 2000 vzrostl vývoz více než čtyřnásobně.

Produkce tuzemského oděvního průmyslu se snižuje bez přestání devět let. Od roku 2000 se propadla více než o dvě třetiny. S poklesem výroby souvisí snižující se zaměstnanost v oboru. Zatímco v roce 2000 v něm pracovalo v průměru více než 53 tisíc lidí, ve třetím čtvrtletí loňského roku to bylo 16 tisíc osob.