Dr. Max chce být evropskou dvojkou

Dr. Max

Dr. Max Zdroj: profimedia.cz

Logistické centrum v Brně-Heršpicích. V běžných dnech se odsud expedují tisíce objednávek, při předvánoční adventní akci i desítky tisíc.
Logistické centrum v Brně-Heršpicích
3
Fotogalerie

Lékárnám Dr. Max loni stouply tržby v Česku o 11 procent na 17,95 miliardy korun. Do výsledku se promítl růst on-line prodeje i zvýšený zájem o vlastní značku léků. Oznámil to Daniel Horák, šéf skupiny Česká lékárna holding, která Dr. Maxe provozuje. Horák nesdělil, uvedl pouze, že firma je dlouhodobě v zisku. Předloni činil čistý zisk ČLH podle údajů ze Sbírky listin 132 milionů korun.

Horák vidí hned několik důvodů loňského zlepšení hospodaření. „Největší změna, která u nás z pohledu pacientů nastala, je rozšíření klientského programu. Ten pro nás byl ještě do loňska pro pacienty nad šedesát let a děti pod osmnáct let. Rozšíření na všechny pacienty znamenalo hlavní motor růstu tržeb,“ vysvětlil Horák. Lékárnám se dle něj dařilo i v on-line prodeji, který tvoří zhruba 3,5 procenta tržeb sítě.

Lékárnám se dařilo i v prodeji vlastní značky léků, která tvořila zhruba osmiprocentní podíl na celkovém obratu. „V roce 2011 jsme začínali u jednodušších produktů, nyní si už vyvíjíme i vlastní složení kosmetiky nebo prémiových kloubních preparátů,“ uvedl Horák. Značka Dr. Max aktuálně prodává asi sedm set produktů hlavně v segmentu volně prodejných léků. 

Dr. Max je se 446 pobočkami největší lékárenskou sítí v Česku. Na evropském trhu, kde provozuje celkem 2113 lékáren, aktuálně drží čtvrtou pozici, ale jeho ambicí je dostat se na druhé místo. „Jednička je daleko, ale počet lékáren na druhém a třetím místě je zhruba 2500, což je pro nás relativně na dostřel. V tuto chvíli jsme klíčovým hráčem v lékárenství i v rámci Evropy,“ řekl Horák.

Skupina provozuje lékárny v Česku, Slovensku, Rumunsku, Polsku, Srbsku a Itálii. Její celkové tržby loni přesáhly 59,2 miliardy korun a významně se podepsaly na rekordním zisku investiční skupiny Penta, která značku Dr.Max vlastní.