Penta prodala svou rumunskou farmaceutickou firmu

Provoz výrobce léků Zentiva v Praze-Dolních Měcholupech

Provoz výrobce léků Zentiva v Praze-Dolních Měcholupech Zdroj: ČTK/Vondrouš Roman

Zentiva
Provoz výrobce léků Zentiva v Praze-Dolních Měcholupech
Provoz výrobce léků Zentiva v Praze-Dolních Měcholupech
4
Fotogalerie

Skupina Zentiva kupuje od Penta Investments rumunskou farmaceutickou společnost Solacium spolu s její dceřinou společností Be Well Pharma. Solacium je v současné době součástí Dr. Max Group z investiční skupiny Penta. Oznámily to firmy, cenu nesdělily. Transakce podléhá mimo jiné schválení rumunského antimonopolního úřadu. Přímým vlastníkem je v rámci transakce společnost Siyiara Enterprises.

Solacium podle generálního ředitele Zentivy Nicka Haggara doplňuje existující aktivity společnosti s generickými léky a rozšiřuje její kapacity a nabídky pro pacienty v Rumunsku. „Zentiva s potěšením oznamuje podpis své první akvizice po oddělení od Sanofi v říjnu loňského roku,“ uvedl Haggar.

Společnost Solacium lékárenský řetězec Dr. Max koupil spolu s firmou A&D Pharma na konci roku 2017. V rámci akvizice získal přes 600 lékáren a stal se jedničkou na rumunském trhu.

„Po akvizici skupiny A&D Pharma Dr.Max jsme se rozhodli zaměřit se především na tři hlavní pilíře našeho rumunského podnikání: farmaceutický maloobchod, velkoobchod a marketing a prodej. Přestože Solacium je rychle rostoucí producent potravinových doplňků a OTC léčiv, věříme, že pod vedením specializované a úspěšné farmaceutické společnosti, jako je Zentiva, dokáže naplnit svůj potenciál a výrazně posílit své podnikání nad rámec současných úrovní,“ uvedl generální ředitel Dr. Max Leonardo Ferrandino.

Řetězec Dr. Max patří k nejziskovějším firmám v portfoliu skupiny Penta miliardářů Marka Dospivy a Jaroslava Haščáka. Dr. Max je největší lékárenskou sítí v Česku, kde firmě v roce 2017 stouply tržby za prodej zboží a služeb meziročně o 8,1 procenta na 16,1 miliardy korun.

Zentiva zaměstnává 2500 lidí v celé Evropě a provozuje dva výrobní závody v Praze a Bukurešti. Zaměřuje se na výrobu a prodej generických a volně prodejných léků.