dTest: Černé čaje obsahují pesticidy i kousky stonků

Čaj

Čaj Zdroj: Profimedia

Některé černé porcované čaje z českých obchodů obsahují zbytky pesticidů, které mohou negativně ovlivnit lidské zdraví. Zjistil to časopis dTest, jenž pozůstatky pesticidů našel ve třech čtvrtinách kontrolovaných vzorků. Do téměř poloviny sáčků také výrobci podstrčili místo hodnotných čajových lístků dřevnaté částice stonků a podřadný čajový prach.

Podle šéfredaktorky časopisu dTest Idy Rozové odborníci zkontrolovali 17 značek porcovaného černého čaje a zbytky pesticidů našli v 13 z nich.

Ve výrobku „aro/Černý čaj porcovaný“ byla naměřena nadlimitní hodnota pesticidu imidaclopridu. „Maximální evropský limit této látky užívané proti hmyzím škůdcům činí 0,05 miligramu na jeden kilogram. Naše analýzy odhalily 0,121 miligramu. Takový výrobek neměl být vůbec uveden na trh,“ upozornila Rozová.

Odborníci při laboratorním rozboru sledovali 256 druhů pesticidů, které se mohou v čajích vyskytovat. Naměřené hodnoty u většiny testovaných výrobků se pohybovaly pod stanovenými maximálními limity. Některé čaje ale obsahovaly zbytky několika druhů pesticidů.

„Například v čaji Teekane Ranní šálek jsme jich nalezli sedm, z toho insekticid acephate se již blížil maximálnímu limitu,“ podotkla Rozová.

Pesticidy jsou přípravky určené k hubení rostlinných a živočišných škůdců, a k ochraně rostlin, bytů i domů. Studie naznačují, že pesticidy používané v zemích EU mohou mít toxický vliv na vývoj nervové soustavy. Mohou také zvýšit riziko vzniku leukémie u dětí a řada pesticidů má schopnost narušit hormonální systém člověka i živočichů.

Chemie na talíři

dTest: Kečupy kupujeme vyrobené z plesnivých rajčat

Laboratoř obsah sáčků hodnotila i podle vzhledu, přičemž odhalila velké rozdíly. Přítomnost „klacíků“ a čajového prachu, který snáze zvětrá, našla u osmi ze 17 testovaných vzorků. „Byly mezi nimi jak levné supermarketové čaje, tak drahé značkové výrobky,“ informoval časopis.

„Krásný, jednotný vzhled, s menším množstvím prachu“ měl například Lipton Yellow Label Tea, naopak „více dřevnatých částic, více prachu“ experti nalezli u čaje Kaufland Grande/Ceylon.

Redakce upozornila, že si každý může sáček za sucha rozstřihnou a sám zkontrolovat. „Přítomnost dřevnatých částí prozradí nápadně světlá barva směsi i viditelné kousky dřevnatých stonků a řapíků,“ uvedl dTest.